İhracatta tarihi mayıs rekoru

Türkiye, ihracatta rekorlar serisine devam ediyor. Geçen ay, yüzde 15 artış ve 19 milyar dolarlık dış satışla Cumhuriyet tarihinin en yüksek mayıs ayı ihracatına ulaşılırken, son 21 ayın 19'unda aylık rekor kaydedilmiş oldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), mayıs ayı ihracat verilerini açıkladı. Mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15'lik artışla, 19 milyar dolar ihracat gerçekleştirildi. Bu rakamla beraber, Cumhuriyet tarihinin en yüksek mayıs ayı ihracat rakamına ulaşılarak son 21 ayın 19'unda aylık rekor kaydedilmiş oldu. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, "Bu, tüm zamanların en yüksek mayıs ayı ihracatıdır. Böylelikle yılın ilk 5 ayının tamamında en yüksek aylık ihracat değerlerine ulaşarak ilk 5 ayda rekorlar kırmış olduk" dedi.

İTHALAT 29.6 MİLYAR DOLAR

Mayısta dış ticaret hacminin, geçen yıla göre yüzde 31.1 artışla 48.6 milyar dolara yükseldiğini belirten Muş, ithalatın ise 29.6 milyar dolar olduğunu bildirdi. Muş, "İthalatımızdaki artışın temel nedeni dünyada artan enerji fiyatları" dedi. Muş, ülkeyi katma değerli ihracatta lider ülkeler arasına taşımak için bütün imkanlarla ihracatçıların yanında olmaya devam edeceklerini belirterek, "Bu yıl da ihracatın büyümenin ana unsuru olacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

250 MİLYAR DOLAR HEDEFİNDE 17 MİLYAR DOLAR ARTIDAYIZ

TİM Başkanı İsmail Gülle de, şunları söyledi: "Yılın beşinci ayında da seriyi bozmadan ihracat rekoru kırdık. 12 aylık ihracatımız ise 243 milyar dolara yaklaştı. Öncü tahminlerimiz gösteriyor ki, yıl sonu ihracat hedefimiz olan 250 milyar dolara yılı tamamlamadan ulaşacağız. Büyüme rakamının yarıya yakın bölümü, yine ihracatla geldi." Yıl sonu hedefleri olan 250 milyar dolara ulaşmak için, ilk 5 ayda ihracatlarını 10 milyar dolar artırmalarının gerektiğini belirten İsmail Gülle, "Son rakamların neticesinde, 250 milyar dolara giden yolda 17 milyar dolar artıdayız" dedi.

TL İLE TİCARETTE % 57'LİK ARTIŞ

15 sektör ihracatını artırdı.

Kimyevi maddeler ve mamulleri ilk sırada yer alırken, otomotiv ikinci, çelik sektörü ise üçüncü oldu.

İhracatçılar, toplam 145 ülkeye ihracatını artırdı.

En çok ihracat yapılan ilk 3 ülke; Almanya, ABD ve Irak oldu.

1.485 firma ilk kez ihracat yaptı.

Birim ihracat değeri yüzde 30.5 artışla 1.47 dolara yükseldi. TL ile ihracat yüzde 57 yükseldi.