İhracata sağlıklı destek

Sağlık hizmeti ihracına 6 ayrı destek geldi. Sağlık sektöründe ihracata çalışan tercüman, yaşlı bakım elemanı, çağrı merkezi personeli ve sosyal medya uzmanı da dahil tüm çalışanlar teşvik kapsamına alındı.

Sağlık ihracatına yönelik destekler ile "Heal in Türkiye" portalı düzenlenen toplantıyla tanıtıldı. Ticaret Bakanı Mehmet Muş yeni destekleri "Sağlık Hizmeti İhracatı 5.0" başlığıyla 6 kalemde açıkladı. Muş'un verdiği bilgiye göre destekler şöyle:

YABANCIYA SİGORTA: Bakan Muş'un 'komplikasyon ve seyahat sağlık sigortası desteği' adıyla duyurduğu bu desteğe göre tedavi almak üzere ülkemizi ziyaret eden bir kişinin bavulunun kaybından, ziyareti sırasında ihtiyaç duyabileceği acil sağlık hizmetine kadar herşey sigorta güvencesinde olacak.

İSTİHDAM DESTEĞİ: Rehberden tercümana, çağrı merkezi personelinden sosyal medya ve pazarlama uzmanına, yaşlı ve engelli bakım elemanından sosyal hizmet uzmanına varana kadar geniş bir yelpazede sağlık hizmeti ihracatı değer zincirinde ihtiyaç duyulan nitelikli elemanların istihdamına teşvik vereceklerini aktaran Muş, istihdam alanıyla ilgili olarak belirlenen bölümlerden veya programlardan mezunlar için tecrübe şartı aranmayacağını da söyledi.

EĞİTİM: Muş, üçüncü desteğin mesleki eğitim ve yabancı dil desteği olduğunu belirterek, "Bakanlığımız ile ölçütlerimizi karşılayan üniversitelerimiz arasında protokol yapılacak ve bu eğitim kurumlarından eğitim alan sağlık hizmeti ihracatçılarımızın bünyesinde çalışanların mesleki ve yabancı dil eğitimi desteklenecektir" dedi.

ÜRÜN YERLEŞTİRME: Film, dizi ve oyun sektörleriyle sağlık hizmeti ihracatı sektörünün sinerji oluşturması sağlanacak. Yurtdışında yayınlanan yapımlarda ürün yerleştirme desteği sağlanacak.

SPOR SEYAHATİ: Spor sektörü de kapsama dahil edilerek sağlık ve spor seyahati hizmetleri ihracatı birlikte desteklenecek.

HEAL IN TÜRKİYE: Altıncı ve son desteğin bu destekleri taçlandıran "Heal in Türkiye" portalı olduğunu kaydeden Muş, "Heal in Türkiye sadece bir portaldan öte, ülkemizin dünyada sağlık hizmeti ihracatında kullanabileceği bir sloganı ve bir destinasyon markası olacak. Bu portalın da katkısıyla ülkemizin sağlık hizmeti ihracatında yeni bir başarı hikayesi yazacağız. Bu portal ile sağlık hizmeti ihracatımızın bir bütün olarak tanıtım eksikliği giderilecek" dedi. Muş, sosyal medya ve arama motorlarında yoğun ve etkin tanıtımlar yapacaklarını da sözlerine ekledi.

HEAL IN TÜRKİYE PORTALI GELİYOR

Sağlık hizmeti ihracatına dönük desteklerin açıklandığı toplantıya (soldan) TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Bakan Muş ve THY Yönetim Kurulu Başkanı Bolat katıldı. Toplantıda 'Heal In Türkiye' portalı da tanıtıldı.

KÜRESEL LİDERLİK İÇİN KALİTE VAR

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Coğrafi konumumuz, doğal kaynaklarımız ve iyi yetişmiş beşeri sermayemizle, sağlık turizminin her alanında küresel liderliğe oynayabilecek kaliteye sahibiz" dedi.

BOLAT: HEDEFİMİZ DÜNYADA İLK ÜÇ

Hizmet İhracatçıları Birliği ve THY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat, Türkiye'ye gelen hasta sayısının sürekli artarak 1,5 milyonun üzerine çıktığını ifade ederek, "Dünyada şu an ilk 10'dayız. Hedefimiz, dünyada ilk 3 içerisinde yer almak" dedi.