İBB sanatın ‘önüne' geçti! 47 yıllık Göktaşı heykeli ATM gölgesinde kaldı

İstiklal Caddesi'nde heykeltıraş Atilla Onaran imzalı Göktaşı heykelinin yanına İBB tarafından ATM'ler için 3'lü kabin yerleştirildi. Onaran'ın kızı Elif, babasının yaptığı heykellerin yeterince korunamaması nedeniyle hukuki süreç başlattığını belirtti.

DHA

Beyoğlu İstiklal Caddesi'ne 1975 yılında yerleştirilen, heykeltıraş Atilla Onaran tarafından uzay teması ile hazırlanan Göktaşı heykeli, ATM kabinlerinin gölgesinde kaldı. Türkiye'deki 12 paslanmaz çelik heykellerden biri olma özelliğini taşıyan heykelin yanına İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından para çekme makineleri için 3'lü kabin yerleştirildi. ATM kabini yüzünden heykeli görmek oldukça zorlaştı, görsel kirlilik oluştu.

İBB caddedeki sanat eserinin önünü banka ATM'siyle kapattı.

"HUKUKİ SÜREÇ BAŞLADI"

1976 yılında ölen heykeltıraş Atilla Onaran'ın kızı Elif Onaran, babasının yaptığı heykellerin yeterince korunmaması nedeniyle hukuki süreç başlattığını belirterek, şunları söyledi: "Birdenbire gidiyorsunuz, olduğu yerde heykel yok olmuş. Heykellerin tekrardan tespit davaları yapılacak, sözleşmeler yenilecek. Çok acıklı, biz bu tip şeyleri çok yaşadık, çok yazık. Babam için bunlar onun ruhunun parçasıydı. 'Bunları satarsam ruhumu satıyorum gibi hissederim' derdi. Heykellerinin önünden aşıklar geçsin, gençler geçsin isterdi." Öte yandan İBB'den konuya ilişkin bir açıklama yapılmadı.