Husiler, Suud'un petrol tesisini bombaladı

Suudi Arabistan'ın Yemen'deki petrol tesisleri, Husiler tarafından saldırıya uğradı, iki büyük depoda yangın çıktı. Riyad, “Petrol arzında yaşanacak aksaklıktan sorumlu değiliz” diyerek karşı operasyon başlattı.

Suudi Arabistan, Yemen'deki grup Husilerin saldırılarının hedefi oldu. Cidde'de yer alan Aramco'ya ait petrol ürünleri dağıtım tesislerine ve diğer kentlere saldırılar düzenlendi. Saldırılar sonrası Aramco tesislerinde büyük yangın çıktı. Suudi Arabistan'da El-İhbariyye televizyonunun aktardığına göre, Aramco tesislerindeki iki büyük petrol deposundaki yangına sivil savunma, Aramco şirketi ve Kral Abdulaziz Üniversitesi itfaiye ekiplerinin müdahale ettiği belirtildi. Yangının söz konusu iki depo dışındaki diğer depolara sıçramaması için gerekli önlemlerin alındığı kaydedilen haberde, Cidde kentinde hayatın normal akışında sürdüğü notu paylaşıldı. Riyad yönetimi, İran destekli Husilerin, ülkeye yönelik saldırılarının kanunların ve uluslararası normların ihlali olduğunu belirtti. Suudi Arabistan, ülkedeki petrol tesislerine yönelik tekrarlayan saldırılar nedeniyle, uluslararası piyasalara petrol arzı konusunda yaşanacak herhangi bir aksaklıktan sorumlu olmadığı ifade edildi.

KARŞI OPERASYON BAŞLADI

Öte yandan Suudi Arabistan medyası, askeri koalisyonun Yemen'de İran yanlısı Husilere karşı operasyon başlattığını duyurdu. Koalisyonun "küresel enerji kaynaklarını korumak amacıyla" Yemen'de Husilerin kontrolündeki bölgelere hava saldırıları düzenlediği belirtildi. Operasyonun hedefe ulaşana kadar devam edeceği, sivil yerleşimlerin korunacağı vurgulandı.

ARZ SIKINTISI KAPIDA

Husilere ait Yüksek Meclis Başkanı Mehdi el-Muşat, Suudi Arabistan'a yönelik İHA ve füze saldırılarına tek taraflı 3 gün ara verdiklerini duyurdu.

BU TÜR TERÖR EYLEMLERİ SON BULMALI

Türkiye, Suudi Arabistan'da düzenlenen saldırıları kınadı. Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, "Bölgemizin huzur ve istikrarını hedef alan bu tür terör eylemlerinin bir an önce son bulması elzemdir. Bu çerçevede, Suudi Arabistan'la dayanışmamızı ve Körfez bölgesinin güvenliğine olan bağlılığımızı bir kez daha vurguluyoruz" ifadeleri kullanıldı.

ABD: ŞİDDETLE KINIYORUZ

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, yaptığı yazılı açıklamada, "Husilerin Suudi Arabistan'daki sivil altyapıya yönelik saldırılarını kınıyoruz" ifadesini kullandı. Sullivan, "Bugünkü saldırılar tıpkı 19 ve 20 Mart'ta su dağıtım şebekeleri ve enerji altyapısına yapılan saldırılar gibi İran desteklidir ve bu Yemen'e silah gönderilmesini yasaklayan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının ihlalidir" dedi.