Hıdırellez nedir ve ne zaman kutlanır? Hıdırellez hangi kültüre ait, batıl inanç mıdır?

Hızır ve İlyas kelimelerinin birleştirilmesi sonunda ortaya çıkan Hıdırellez, dünyanın bir çok yerinden bayram olarak kutlanır. Hıdrellez geleneğini her yıl olduğu gibi bu yılda Türkiye'de kutlanması bekleniyor. Söz konusu internet aramalarında ''Hıdırellez nedir ve ne zaman kutlanır? Hıdırellez hangi kültüre ait, batıl inanç mıdır?'' sorularına yanıt arayanlar için tüm detayları bu haberimizde derledik.

Her yıl düzenlenen şenliklerle gerçekleşen Hıdırellez'in etkileyici hikayesi ve farklı gelenekleriyle ön plana çıkıyor. Asırlardır kutlanan renkli buluşma Hıdırellez için geri sayım başladı. Peki Hıdırellez nedir ve ne zaman kutlanır, hangi kültüre ait, batıl inanç mıdır?

HIDIRELLEZ NE ZAMAN KUTLANIR?

Bu gelenek Hıdırellez akşamında yani her yıl 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece kutlanmaktadır.

HIDIRELLEZ'İN HİKAYESİ NEDİR?

Anadolu'da, dünyada darda kalanların yardımcısı olduğuna inanılan Hızır ile denizlerin hakimi olduğuna inanılan İlyas peygamberlerin yeryüzünde buluştukları gün olarak düşünülen baharın habercisi "Hıdırellez", asırlardır nesilden nesile aktarılıyor.

Halk inancına göre, peygamber olan Hızır ile İlyas, her yıl sadece bir kez buluşuyor. Hızır peygamberin karada darda kalan kişilere yardım ve kılavuzluk ettiği, aynı zamanda bolluk getirdiğine, İlyas peygamberin de suların koruyucusu olduğuna inanılıyor.

İnanışa göre, bolluk ve bereketi simgeleyen kişiler oldukları için onların ayaklarını bastığı her yerin yeşerdiği, temas ettikleri her şeyin bereketlendiği ve şifa dağıttıkları kabul ediliyor.

NEVRUZ VE HIDIRELLEZ AYNI ŞEY Mİ?

Nevruz bayramında doğanın yeniden canlanması ve yeni bir yıl kutlanırken, Hıdırellez günü dini inançlar doğrultusunda kutlanmaya başlamıştır.

HIDIR VE İLYAS KİMDİR?

Halk inancına göre peygamber olan ve ölümsüzlüğe sahip Hızır ile İlyas, her yıl sadece bir kez buluşuyor. Hızır peygamberin karada darda kalan kişilere yardım ettiği, onlara kılavuzluk ettiği, aynı zamanda bolluk ve bereket getirdiğine, İlyas peygamberin de suların koruyucusu olduğuna inanılıyor.

HIDIRELLEZ NEDİR VE NE YAPILIR?

Kutlama mekanı Hıdırellez kutlamaları genel olarak yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, bir türbe ya da yatırın yanında yapılmaktadır. Bu gibi yerlere bu nedenle Hıdırlık denildiği de olur. Hıdırellezde baharın taze bitkilerini ve taze kuzu eti ya da kuzu ciğeri yeme adeti vardır.

HIDIRELLEZ BAYRAMINI KİMLER KUTLAR?

Hıdrellez, bütün Türk dünyasında bilinen mevsimlik bayramlarımızdan biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan hıdrellez günü, Hızır ve İlyas Peygamber'in yeryüzünde buluştukları gün olması nedeniyle kutlanmaktadır.

HIDIRELLEZ DİNEN CAİZ Mİ?

Bunlar halk geleneğidir. Öncelikle batıl olan hiçbir uygulamayı dinimiz kabul etmez. Hıdırellez kutlamalarını batıl ve hurafelerle doldurmak doğru değildir. Hurafe uygulamalara itibar etmemek bu gibi hurafelerden uzak durmak gerekir.

HIDIRELLEZ HANGİ KÜLTÜRE AİT?

Hıdırellezin kökeni hakkında çeşitli fikirler ortaya atılmıştır. Bunlardan bazıları Hıdırellezin Orta Asya, Ortadoğu ile Anadolu kültürlerine ait olduğu; bazıları ise İslamiyet öncesi Orta Asya Türk kültür ve inançlarına ait olduğu yolundadır. Eski Türkler 21 Haziran'da baharın gelişini kutlardı.

HIDIRELLEZ ALEVİ BAYRAMI MI?

Kenanoğlu, Alevilerin kutladığı iki büyük bayram olduğunu belirtiyor; bunlardan biri Hıdırellez ve diğeri de genel kabul gören Kurban Bayramı. Hıdırellez Bayramı, Hızır orucunun bitiminde başlıyor.

Hıdırellezde neden ateşten atlıyoruz, günah mıdır? Hıdırellez günü ateşten atlamanın nazardan ve hastalıktan koruduğuna inanılır. Bu gelenek adeta Hıdırellez'le özdeşleşmiştir. Ateşten atlamak bir gelenektir ve dini bir anlamı yoktur.