Hıdırellez ateşi ne zaman yakılır? Hıdırellez ateşinin üstünden neden atlanır?

Hıdırellez her sene Mayıs'ın 5'inde kutlanıyor. 5 Mayıs akşamı dilekler hazırlanıp gül ağacına asılıyor, Hıdırellez ateşinin üzerinden atlanıyor. Peki, Hıdırellez ateşi ne zaman yakılır? Hıdırellez ateşinin üstünden neden atlanır?

Hıdırellez günü Hazreti Hızır'ın İlyas peygamber ile buluştuğuna inanılır. Bu sene de coşku ile kutlanacak Hıdırellez'de tüm ritüeller yerine getirilerek dilekler dilenecek, gül ağacına dikilecek ve ateşten atlanacak. Peki, Hıdırellez ateşi ne zaman yakılır? Hıdırellez ateşinin üstünden neden atlanır? İşte merak edilen detaylar...

HIDIRELLEZ ATEŞİ NE ZAMAN YAKILIR?

Hıdırellez günü ateşten atlamanın nazardan ve hastalıktan koruduğuna inanılır. Bu gelenek adeta Hıdırellez'le özdeşleşmiştir. Ateşten atlamak bir gelenektir ve dini bir anlamı yoktur. Hıdırellez günü, doğa ve insan sevgisi çok önemlidir çünkü Hızır ve İlyas, insanları, doğayı, iyiliği ve cömertliği seven, bereketin simgesi olan, kutsallıklarına inanılan dinsel varlıklardır.

Hıdırellez gül ağacı dilek duası nedir? Hıdırellezde gül ağacının altına dilek nasıl tutulur, ne zaman gömülür?

Hıdırellez ateşi 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece yakılır. Dilekler de bu saatlerde gül ağacı toprağına gömülür.

HIDIRELLEZ HİKAYESİ NEDİR?

Hızır aleyhisselam ile İlyas Peygamber, hükümdarın ordusundaki iki askerdir. Hükümdar bir gün ordusuyla birlikte ölümsüzlük suyunu (Ab-u Hayat) aramaya çıkar. Yolculukta, Hızır aleyhisselam ve İlyas Peygamber diğer askerlerden ayrılırlar. Bir su başında durup, yemek için kurutulmuş balık çıkarırlar. Tam bu esnada deniz suyu balığa sıçrar, balık canlanır ve suya atlar. Böylece Hızır aleyhisselam ve İlyas Peygamber ölümsüzlük suyunu bulmuş olurlar. Bu sırada bir melek gelir. Hızır aleyhisselam ve İlyas Peygamber'in kıyamete kadar yaşayacaklarını, fakat Hızır aleyhisselamın karada, İlyas Peygamber'in denizde ihtiyacı olanlara yardım edeceklerini bildirir. Hıdrellez günü yani 6 Mayıs'ta Hızır aleyhisselam ve İlyas Peygamber'in buluştuklarına, onların buluşmalarıyla ölü tabiatın canlandığına inanılır. Halk inanışına göre 6 Mayıs'ın yağmurlu geçmesi, Hızır aleyhisselam ile İlyas Peygamber'in buluştuklarında sevinçlerinden ağlamalarının ve bulutların da onlara katılmalarının bir ispatıdır.

Hıdırellez ne zaman, bugün mü yarın mı? Hıdırellez nedir, nasıl ortaya çıktı?

Hıdırellez bereket duası nedir? Hıdırellez bereket duası nasıl ve ne zaman okunur?