Herkes kendi okulunda sınava girecek! LGS'nin süresinde de içeriğinde de değişiklik yok

MEB Bakan Yardımcısı Şensoy, 8'inci sınıfta okuyan 1 milyon 236 bin öğrencinin merkezi başvuru ile LGS'ye kayıt olduğunu söyledi. Şensoy, sınavda bir değişikliğe gidilmediğini vurguladı.

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Sadri Şensoy, 5 Haziran'da yapılacak LGS kapsamındaki merkezi sınava ilişkin son hazırlıkları açıkladı. LGS'de süre ve içerik konusunda değişiklik yapılmadığını belirten Şensoy, "2018'den beri uygulanan sınav aynı formatta devam edecek. Sınav, iki oturum halinde uygulanacak" diyerek şunları kaydetti:

"Birinci oturum olan saat 09.30'daki sözel oturumda, öğrencilere Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile yabancı dil derslerinden toplam 50 soru sorulacak ve 75 dakika yanıtlama süresi verilecek.

Saat 11.30'da başlayacak matematik ve fen bilimlerinden toplam 40 sorunun yöneltileceği ikinci oturumda öğrencilere 80 dakika süre verilecek.

LGS örnek soruları her ay veriliyor. Bu sorular, 7 eğitim uzmanının gözünden geçerek basılıyor.

Asıl sınavın yarısı kadar örnek soru yayımlıyoruz. Bugüne kadar yayımladığımız tüm örnek soruları aralıkta ve nisanda iki kez basılı olarak öğrencilerimize ücretsiz gönderdik.

Bu yıl 8'inci sınıfta okuyan 1 milyon 236 bin öğrencinin LGS başvurusunu merkezi olarak yaptık ancak bu öğrencilerin tamamı değil isteyen öğrenci sınava girecek.

Sınava girmeyen öğrencilerimiz de yerel yerleştirme adını verdiğimiz ve detaylarını LGS tercih ve yerleştirme kılavuzunda belirteceğimiz kriterlere göre liselere yerleştirilecek.

Sınav giriş belgeleri, 27 Mayıs'ta e-okul veli bilgilendirme sisteminden ilan edilecek, sıralarda hazır olacak.

Sınav yapılacak bina ve görevli sayısı 3 kat fazla olacak.

Sonuçlar 30 Haziran'da açıklanacak. Merkezi sınavla öğrenci alacak ortaöğretim kurumlarının kontenjanları da belli o tarihte belli olacak.

SORULARLA İNATLAŞMAYIN

Bahçeşehir Koleji PDR Koordinatörü Sibel Durak, LGS için öğrencilere ve velilere şu önerilerde bulundu:

Sınava yönelik kaygınızı artıran kişilerle görüşmeyin.

Sınav öncesi fiziksel olarak seni aşırı yoracak faaliyetlerden uzak durun.

Sınavdan önceki gün bilgisayar oyunları gibi saatlerce sabit kalmana ve zihninin yorulmasına neden olacak etkinliklerden kaçının.

Sınavdan önceki geceyi mümkün olduğunca sıradan geçirin.

Sınav öncesi aşırı çay, kahve gibi uyarıcı maddelerden uzak durun.

İyi dilek telefonlarını engelleyin.

Sınavda sorularla inatlaşmayın. Zaman kaybını önlemek için takıldığınız ya da çözümü uzun süren sorularda "Turlama Tekniği"yle 2. tura bırakın.

Matematik işlemlerini zihinden değil, kitapçık üzerinde yapın.

ÖĞRETMEN ATAMASININ YÜZDE 50'Sİ İSTANBUL'A

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer bu yıl öğretmen ataması yapılacağını ve atamalarda kontenjanın yüzde 50'den fazlasının İstanbul'a verileceğini söyledi. Bakan Özer, "Atama bekleyen öğretmen adayları rahat olsun. Bu söz bakan sözü ama ortada sadece söz yok. Atanacak öğretmenler 2022-2023 öğretim yılına yetiştirecekler. Bu yıl okul öncesi öğretmenliği kontenjanları da artacak" dedi. LGS ve YKS'ye katılacakların sınava hazırlanmalarına destek olmak amacıyla öğrencilere bugüne kadar 15 milyon yardımcı kaynak ulaştırıldığını bildiren Özer, "Her öğrencinin ihtiyacını dikkate alarak yardımcı kaynak hazırladık, sınav gruplarının kaynak ihtiyacı konusuna özel önem verdik" ifadesini kullandı.