''Hepimiz bir gün göçmen olabiliriz''

TRT'nin küresel insani sorunlara ışık tutmak amacıyla düzenlediği ‘Humanitarian Film Festival' (İnsani Film Festivali), İstanbul'daki Grand Pera Emek Sahnesi'nde başladı.

TRT World Citizen tarafından düzenlenen festivalde yönetmen Raşit Algül, 'Ronaldo' adlı kısa filmiyle etkinlikte yer aldı. Filmin mülteci bir çocuk hikâyesi üzerine kurguladığını belirten Algül "Film, aslında başıma gelen bir hadiseden yola çıktı. 2019'da Bodrum'da bulunuyordum bir iş için ve çok yoğun deniz yoluyla bir göç vardı. Her şey gözümüzün önünde yaşanıyordu. Bir şey yapamıyorduk. Sadece izliyorduk. Orada çıkan bir haberden çok etkilendim. Böyle bir senaryo geliştirdim'' dedi.

"Hava Gösterisi" filmiyle festivale Kanada'dan konuk olan yönetmen Maya Bastian ise her yıl Toronto'da "Air Show" adlı bir hava gösterisinin düzenlendiğini aktararak, "Mülteciler, Toronto'da da yaşadığı için o şovdan aslında nasıl etkilendiklerini filmde işledim. Bu uluslararası bir şov ve her yıl, uçaklar gökyüzünde gösteri uçuşu yapıyor. Tamamen eğlence için yapılan bir şey ama mülteciler, geldikleri ülkede havadan bombardımana maruz kaldıkları için bu şovdan nasıl etkilendiklerini ele aldık" dedi.

Mültecilerin artık her ülkede bulunduğuna dikkat çeken Bastian, "Hepimiz bir gün göçmen olabiliriz. Bu anlamda birlikte yaşama duygusunu öne çıkaracak şekilde diyaloğumuzu devam ettirmeliyiz" dedi.