Türkiye'de yaklaşık 70 bin diyaliz hastası var. Dünyada yaygın olarak kullanılan ev diyalizi uygulaması Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından İstanbul'da başarıyla sürdürülüyor. Hastaya öncesinde diyaliz kullanımı için 8 haftalık eğitim veriliyor. Evde diyaliz sayesinde gittikleri merkezlerde haftada 3 kez, 4'er saat diyaliz alan hastaların bu süresi evde 8 saate çıkıyor. Kimi zaman gece cihaza bağlanan diyaliz hastaları hem zamandan tasarruf ediyor hem de pandemide bulaş riskinde uzak kalıyor. Araştırmalara göre de evde diyaliz uygulayan hastaların ilaç giderleri diğer hastalara göre daha az olurken ömürleri de daha uzun oluyor.
PANDEMİDE AVANTAJ OLDU
Evde diyalizin özellikle pandemi sürecinde hastalar için büyük bir avantaj olduğuna dikkat çeken Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Özgür Yiğit konuyla ilgili şu bilgileri verdi: "Diyaliz böbrek yetmezliği yaşayanlar için çok sıkıntılı. Kadavradan donör sayısının artması lazım. Hastaneye gidiş-gelişleri önleyecek evde diyaliz hizmeti aslında 10 yıldır uygulanıyor. Hala evde diyaliz sayıları çok düşük umarım Türkiye'de yaygınlaşır. Hastalarımız bulaş riski olmadan bunu kendi evinde yapabilir. Araştırmalar daha uzun süre diyaliz aldıkları için ömürlerinin de daha uzun olacağını söylüyor."
HİÇ İLAÇ KULLANMIYORLAR
Hastanenin Nefroloji Klinik Sorumlusu Prof. Dr. Abdülkadir Ünsal ise şöyle konuştu: "Evde diyaliz sisteminde hastaların tedavilerini kendileri ya da yakınları yapıyor. Dolayısıyla bu hastalar için bir personel, diyaliz hekimi, hemşiresi gerekmiyor. Diyaliz sırasındaki komplikasyonların çoğu görülmüyor. Bu hastalarda genellikle kansızlık problemi olmuyor. Kan ilaçları kullanmıyorlar, tansiyon problemleri ortadan kalkıyor. Hemen hemen hiç ilaç içmiyorlar. Evde yapmanın bu bakımdan avantajı çok büyük. Genç hastalar gece diyaliz yapıp sabah işe gidip gelebiliyorlar. Bizim hastanemiz kamuda ev diyalizi yapılan ilk ve tek kamu diyaliz merkezi. 16'ncı hastamıza eğitim veriyoruz. Sadece ayda bir kez bize kanlarını getirip tahlil ediyoruz. Bir de 3 ayda bir diyalizle ilgili bir teknisyen ve hemşire arkadaşımız evde kontrol ediyor."
'KİMSE BU HİZMETİ BİLMİYOR'
Evde diyaliz hizmeti alan 54 yaşındaki Metin Yavuztürk şöyle konuştu: "3 yıldır diyalize giriyorum. 2 yıldır da evde kendi başıma diyalizimi yapıyorum. Yolda herhangi bir süre geçirmiyorum, o riskleri atlatmış olduk. Kimsenin haberi yok, herkes böyle bir şey olduğunu bilse katılacağını söylüyor. Devletimiz bütün imkanlarını sağlıyor, malzemelerini de kapımıza kadar getiriyor."