Hazır giyimciler dijital dönüşümle 40 milyar dolara koşacak

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin (İHKİB) dijital dönüşüme liderlik etmek için 2018'de başlattığı ‘Tasarımdan Üretime: Türkiye'de Hazır Giyim Sektörünün Dijital Dönüşüm Projesi'nde kritik bir süreç tamamlandı.

Türkiye ve Avrupa Birliği mali işbirliği çerçevesinde finanse edilmekte olup Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca Rekabetçi Sektörler Programı altında uygulanan 10.4 milyon euro hibe desteği yürütülen projenin 'merkez üssü' konumundaki Dijital Dönüşüm Merkezi (DDM), hazır giyim ihracatçılarının hizmetine hazır hale getirildi. Projeyle bir yandan AB Dijital Tek Pazar Stratejisi Türk moda endüstrisine uyarlanırken, diğer taraftan sektörü 40 milyar dolarlık ihracat hedefine taşıyacak altyapı oluşturulacak.

10.4 MİLYON EURO HİBE

İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, hazır giyimin Türkiye'de dönüşüme en hazır sektörlerin başında yer aldığını belirterek, şöyle konuştu: "Pandemide hayati önemi ortaya çıkan dijitalleşme üzerinde yıllardır çalışıyoruz. Proje için 10.4 milyon euro hibe desteği aldık. Projeyle AB Dijital Tek Pazar Stratejisi'ni sektöre uyarlayacağız. Firmalarımız buranın imkânlarını kullanarak iş süreçlerini daha verimli hale getirebilecek, ürünlerini e-ticaret ve e-ihracat platformlarına taşıyabilecekler. Sektörün hizmetlerimizden maksimum düzeyde yararlanabilmesi için DDM'nin 'Model Fabrika' statüsünü kazanmasını hedefliyoruz."

KİLOGRAM BAŞINA 40 DOLAR

İHKİB'in IPA projelerinden en çok yararlanan ihracatçı birlikleri arasında ilk sırada yer aldığını vurgulayan Mustafa Gültepe, DDM'nin Türkiye'de bir benzerinin daha olmadığını bildirdi. Gültepe, "KOBİ'ler başta olmak üzere firmalarımıza eğitim ve danışmanlık hizmetleri vererek katma değerli üretimimizi artırmak için kolları sıvadık. Sürdürülebilir üretim, dijital tedarik ve değer zinciri temelinde sektörü küresel pazarlarda yeniden konumlandırıyoruz. Bütün bu çalışmalarla birlikte orta vadede kilogram birim fiyatımızı 40 dolara, ihracatımızı ise 40 milyar dolara çıkaracağız" diye konuştu.