Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'ye göre düşüş mayıstan sonra! ''Seçime tek haneli enflasyonla gireceğiz''

Bakan Nebati enflasyonun ocakta zirve yapacağını, mayıstan itibaren de düşüşe geçeceğini belirterek “Biz şu anda aralık kamburunu taşıyoruz. Haziran 2023'te seçime tek haneli enflasyonla gireceğiz” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonun ocak ayında pik noktaya ulaşacağını, buna karşın dünyadaki gelişmeler, gıda ve enerji fiyatlarındaki gerilemeyle birlikte mayıstan itibaren düşüş yaşanacağını söyledi. Bloomberg'e açıklama yapan Nebati, kasım ve aralık ayı enflasyonlarının bazdan çıkmasıyla sene sonunda da anlamlı bir düşüşün geleceğini söyledi. Nebati, "Enflasyonu çözeceğiz. 2023 Haziran ayında seçime tek haneli enflasyonla gideceğiz" dedi.

ARALIK KAMBURU VAR

Nebati, "Biz şu anda aralık ayının kamburunu taşıyoruz. Yazın gıda fiyatları gevşeyecek. Ayrıca dünyadaki enflasyonun etkisinin azaldığı bir döneme giriyoruz. Enerji ihtiyacımızın azalması, gıda fiyatlarındaki normalleşmeler bizim artık yeni bir patikaya girdiğimizi gösteren en önemli aylar olacak" dedi.

Nebati, 2022 için büyüme beklentilerinin sorulması üzerine de "İddialı bir şey söylüyorum; büyümeyle ilgili de ben piyasadaki iştahı görüyorum. Türkiye'yi kendi halinde bıraksanız bile % 5 büyür" diye konuştu. Nebati, mevduat faiz oranlarının Merkez Bankası'na yakınsamaya başladığını da belirterek "Birbiriyle dengeli bir döneme girildiğini ben görüyorum" ifadesini kullandı. Bakan Nebati, kamu bankalarının sermayelerinin artırılması ile ilgili çalışmanın bu ay bitmeden sonuçlanacağını da duyurdu.

MERKEZ'İN BEKLENTİSİ YÜZDE 29.75

Merkez Bankası anketinde yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi yüzde 29,75 oldu. Bir önceki anket döneminde yüzde 21,39 olan 12 ay sonrası TÜFE beklentisi yüzde 25,37'ye yükseldi. Yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bu anket döneminde 16,13 TL oldu. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 15,56TL iken, bu anket döneminde 16,85 TL'ye çıktı. GSYH 2022 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 4,1 iken bu anket döneminde yüzde 3,7 olarak gerçekleşti.

SİSTEME GÜNDE 10 MİLYAR GİRİYOR

Kur korumalı mevduat uygulamasından çarşamba akşamına kadar 300 bin kişinin yararlandığını anlatan Nebati, "Buradan aldığımız miktar 126 milyar lirayı geçti. Günde 10 milyar TL sisteme dahil oluyor" dedi.

KDV DÜZENLEMESİNDE ÇOK HEYECANLIYIM

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati bir süredir çalışmaları devam eden KDV'nin sadeleştirilmesi konusunda ise "KDV ile ilgili hakikaten çok heyecanlıyım" dedi. Nebati, sadeleştirmenin yalnızca oranlarda değil, sektör içerisindeki farklı oranları da kapsayacağına işaret etti. Bakan Nebati, "Vatandaş ne ödediğini bilecek çünkü yüzde 1, 8, 18 gibi farklı oranlar var. Daha önemlisi üretici, imalatçı, satıcılar bununla ilgili bir sıkıntı yaşıyor, bunu düzenleyeceğiz. Üçüncüsü KDV iadeleriyle ilgili sorun yaşıyoruz. Yüzde 1 KDV ile alıyor yüzde 8'le veya yüzde 18 ile alıyor yüzde 8 KDV ile satıyor. Burada da sadeleştirmeyi sağlayacağız" diye konuştu.