Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) dün açıkladığı verilere göre enflasyon yüzde 60'lık eşiği aşarken Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonun yıl sonunda makul düzeye çekileceğini söyledi. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda (BTSO) düzenlenen toplantıda iş dünyası ile buluşan Bakan Nebati, son dönemde dünya ekonomilerinin en büyük sorununun artan enflasyon meselesi olduğuna dikkati çekerek "Bizler mart ayı itibarıyla yüzde 61,1 seviyesine yükselen enflasyonu kalıcı olarak düşürmek, fiyat istikrarını sürdürülebilir şekilde sağlamak noktasında kararlı adımlar atmaktayız" dedi.
KUR SARMALINDAN ÇIKTIK
Döviz kurlarında stabilizasyonun en iyi şekilde yürüdüğünü vurgulayarak, "Kur korumal ımevduatın da etkisi ile birlikte kur-faiz sarmalından çıktık. Böylece, enflasyonun en önemli belirleyicilerinden biri olan döviz kurunda istikrar sağlandı. Enflasyonun diğer önemli belirleyicisi olan beklentilerdeki düzelmeye yönelik atacağımız adımlarla yıl sonunda enflasyonun makul bir seviyeye geldiğini hep birlikte göreceğiz" dedi. Nebati, yatay bir geçişten sonra enflasyon sarmalından çıkılacağı bir döneme girileceğini kaydetti. Nebati kur korumalı mevduat bakiyesinin 1 Nisan itibarıyla 695 milyar liraya ulaştığını da kaydetti.
FAHİŞ FİYATA İZİN VERMEYİZ
Beklentilerini enflasyonun daha da yükseleceği üzerine kuranların ve bunun üzerinden fahiş fiyat uygulayan işletmelerin takip altında olduğunu anlatan Nebati, "Fahiş fiyat, fiyat manipülasyonu ve stokçuluğa asla izin vermeyeceğiz. Bu konuda kararlı ve net tavrımız devam edecek ve KDV indirimlerinin etiketlere yansıması mutlak surette sağlanacaktır" dedi.
TÜFE'DE YILLIK ARTIŞ YÜZDE 61.14'E ULAŞTI
Enflasyon yüksek enerji ve gıda fiyatlarındaki artışın etkisiyle yüzde 60'lık eşiği aştı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre martta aylık enflasyon yüzde 5.6 olurken yıllık tüketici enflasyonu yüzde 61,14 olarak gerçekleşti. Yıllık üretici enflasyonu ise martta üç haneli gerçekleşti. Martta üretici enflasyonu yüzde 114,97 seviyesine yükseldi. Aylık bazda üretici fiyatlarındaki artış ise yüzde 9,19 oldu. Alt kalemlere bakıldığında en yüksek aylık artış yüzde 13.29 ile ulaştırmada, yıllık bazda da yüzde 99.12 ile yine ulaştırma da kaydedildi. Enflasyon sepetinde ağırlığı en yüksek gruplardan gıda ve alkolsüz içeceklerdeki aylık artış yüzde 4.73, yıllık artış ise yüzde 70,33 olarak gerçekleşti. Martta en fazla fiyat artışı ise motorinde oldu