Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati: Türkiye hedefleri aşacak! Ekonomide öncü göstergeler çok iyi

21. yüzyılın Türkiye'nin yüzyılı olacağını belirten Bakan Nebati, “3 ayın sonunda öncü göstergeler çok iyi. Fabrikalar çalışıyor. İhracat artıyor. Büyüme yolunu sürdürüyor” dedi. Nebati, 250 milyar dolar ihracat hedefini aşacaklarını söyledi.

Türkiye Genç İş İnsanları Konfederasyonu (TÜGİK) İş Zirvesi 2022 Programı'na katılan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 21. yüzyılın Türkiye'nin yüzyılı olacağını kaydederek, bu yüzyılda gençlerin önderliğinde yürüyeceklerini, geleceğe umutlu ve heyecanlı baktığını ve yanılmayacağını kaydetti. Salgının ilk yılında dünya küçülürken Türkiye'nin Çin'den sonra en büyük büyüme kaydeden ülke olduğunu anımsatan Nebati, şöyle konuştu:

TÜRKİYESİZ YAPAMAZLAR

"Çift haneli, tek haneli küçülmeler gelecek mi?' diye soranlara bu ülke iştahlı, genç nüfusa sahip bir ülke. Güven dolu bir ülke. Bulunduğu coğrafi ortam itibarıyla bütün dünyanın, en önemlisi yakın coğrafyanın tüm taleplerini karşılayacak özgün bir yapıya sahip. Bu ülke, yakın coğrafyanın taleplerinin hepsini alır, bir araya getirir öylesine bir üretim merkezi haline gelir ki herkes Türkiyesiz yapamayacağını anlar. 2021'de nitekim yüzde 11'lik büyüme sağladık. İhracatımız 225 milyar doları aştı. Nasıl oluyor bu? Çünkü yakın pazarlara tam bir üretim üssü olduğumuzu kanıtlayan bir başarıyla bunu yakaladık. Daha da ileriye gideceğiz. Bu yıl 250 milyar dolar ihracat hedefini aşacağız."

HEDEFLERİ AŞIYORUZ

Bakan Nebati, şöyle devam etti: "Şimdi 3 ayın sonundayız öncü göstergelerimiz çok iyi. Satın alma gücü paritesi çok iyi. Elektrik tüketimi gayet iyi. Fabrikalar çalışıyor. İhracatımız artarken iç tüketim de aynı şekilde devam ediyor. Belli bir denge üzerinde gidiyoruz. Büyüme aynı şekilde yolunu sürdürüyor. G20 ülkeleri içinde gelişmiş ülkeler içinde başarı üstüne başarı kaydediyoruz." Nebati, turizmde de önemli başarılar elde edildiğini belirterek, "Türkiye, geçen yıl Akdeniz havzasında İspanya'dan fazla turist alma özelliği kazandı ve 24.5 milyar dolar üzerinde turizm geliri elde etti. Pandemi öncesi duruma doğru hızla gidiyoruz."

TÜM İLGİ TÜRKİYE'NİN ÜZERİNDE

Geçen günlerde İngiltere ve Fransa'da ziyaretler ve görüşmelerde bulunduğunu hatırlatan Nebati, tüm ilginin Türkiye'nin üzerinde olduğunu ifade etti. Nebati, yurtdışı ziyaretlerinin çok verimli geçtiğini belirterek, gittikleri ülkelerde ulusal çıkarların gerektirdiği doğrultuda mesajlar verdiklerini kaydetti. Nebati, "Ülkemizin çıkarları doğrultusunda gelebilecek her türlü yatırım için de başta bürokratik engeller olmak üzere her türlü engelin kaldırılmasında ön ayak oluyoruz. Yurtdışına ülkemizi şikayet etmek için değil, 'bu ülkeye yatırım yapmaya gelin, bu ülkede can, mal, ırz ve inanç güvenliği sağlandığı için gelin' diyoruz. Yabancı yatırımcılar Türkiye'yi güvenilir kazançlı bir ülke olarak görmeye devam ediyor."

RİSKLER İYİLEŞTİ, MİLLİ PARAMIZA GÜVENİN

Bakan Nebati, iş dünyasına şöyle seslendi: "Milli para birimimize lütfen güvenin. Türkiye Ekonomik Modeli'yle risklerin artık iyileştirildiği, geleceğe güvenle bakan bir Türkiye'de olduğumuzu lütfen unutmayın. Faiz ve kur odağında sığ bir alanın içinde sıkışan ekonomiyi kurtardık. Yatırım ve üretim kararlarına bunların ket vurmasını engelledik."