Mikroçip uygulaması ile ilgili son başvuru tarihi belli oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2018 yılında başlatılan, hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, hayvan sahibinin adı, bulunduğu il, ilçe, köy/mahalle bilgileri ile acil durumda ulaşılabilecek kişiler gibi bilgilerin kaydedilmektedir.
Hayvanı Kayıt Sistemi'ne (PETVET) başvuru için son tarihi 31 Aralık 2022 olarak açıklandı.
"393 bin 771 ev hayvanına mikroçip takıldı"
Bakanlıktan yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"1 Ocak 2021'de başlayan uygulama kapsamında bugüne kadar 162 bin 75 kedi, 231 bin 685 köpek, 11 gelincik olmak üzere toplam 393 bin 771 ev hayvanına mikroçip takıldı. Ev Hayvanı Kayıt Sistemi (PETVET) ile can dostlarımızı kimliklendiriyor, kayıt altına alıyoruz. Bu işlemler, il ve ilçe tarım müdürlüklerimiz ile veteriner hekimler tarafından yapılmaktadır. Son başvuru tarihi: 31 Aralık 2022."
1634 TL CEZA
Hayvanlarını kayıt altına aldırmayanlara 1634 TL ceza uygulanacak.
HAYVANLARA MİKROÇİP ZORUNLU MU?
2022 itibarıyla evcil hayvanlara mikroçip takmak zorunlu hale geliyor. Mikroçipler sayesinde hayvanların tüm bilgilerine ulaşılabiliyor. Sahipleri köpekleri için bu yılın sonu kediler için ise 2022'nin sonuna kadar çip taktırabilecekler.
EVCİL HAYVAN MİKROÇİP NE İŞE YARAR?
Kendisi oldukça küçük olan mikroçip ise, yaklaşık bir pirinç tanesi kadardır. Evcil hayvanların boynunun arkasında bulunan omuz bıçaklarının arasına ve deri altına implante edilerek de kullanılabilir. Bu sayede evcil hayvanınızın kaybolmasını önleyebilirsiniz.
MİKROÇİP ZARAR VERİR Mİ?
Evcil hayvanlar için kullanılan mikroçipler, pek çok alanda güvenle kullanılmaktadırlar. Herhangi bir şekilde sağlığa zararları yoktur ve radyo frekans etiketi tanımlama sistemi ile çalışırlar. Kedi ve köpeklere çip zorunluluğu gelmesinin temel nedeni mikroçiplerin bir tür kalıcı kimlik sağlamaya yardımcı olmasıdır.
MİKROÇİP TAKILMAZSA NE OLUR?
Taktırmayana 10 bin lira para cezası Uygulamayla beraber hayvanların sokağa atılmasının önüne geçilmesi, çalınan hayvanların bulunabilmesi ve hayvan hastalıklarının kontrol altına alınması amaçlanıyor. Yıl sonuna kadar köpeklerine mikroçip taktırmayan hayvan sahiplerine 10 bin lira para cezası uygulanacak.