Hatırlatma dozu ne zaman yapılmalı? Hatırlatma dozu kaç aya indirildi, kimlere yapılacak?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ''hatırlatma dozu'' için önemli açıklamalarda bulundu. mRNA aşısı olanlara risk gruplarına göre hatırlatma dozu uygulanacağını açıkladı. Omicron'un dünya çapında yayılmasıyla birlikte Türkiye'de olası bulaşıcı hastalığa yönelik hatırlatma dozu süresinde değişikliğe gidildi. İnternet aramalarında ''Hatırlatma dozu ne zaman? Hatırlatma dozu kaç aya indirildi?'' sorularına yanıt arayanlar için detayları bu haberimizde derledik.

Hatırlatma dozu bugün düzenlenen Bilim Kurulu Toplantısı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yaptığı açıklama üzerine gündeme geldi. Bilindiği üzere Kovi-19'ün türevi olan Omicron'un dünya çapında yayılmasıyla birlikte Türkiye'de olası bulaşıcı hastalığa yönelik hatırlatma dozu süresinde değişikliğe gidildiği belirtildi. Peki Hatırlatma dozu ne zaman yapılmalı? Hatırlatma dozu kaç aya indirildi, kimlere yapılacak?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası yaptığı yazılı açıklamada omicron varyantına değinerek hatırlatma dozu süresinde değişikliğe gidildiğini belirtti.

HATIRLATMA DOZU NE ZAMAN?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, belirlenmiş aşı takvimi üzerinden üç aydan uzun süre geçen vatandaşların hatırlatma dozunu olabileceklerini açıkladı.

HATIRLATMA DOZU KAÇ AYA İNDİRİLDİ?

Bakan Koca açıklamasında yeni varyanta önlem olarak tüm aşı türlerinin hatırlatma dozu süresinin üç aya indirildiğini duyurdu.

Bakan Koca, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Daha önce ister inaktif ister mRNA aşısı ile aşılanmış olsun tüm vatandaşlarımız belirlenmiş aşı takviminin üzerinden 3 aydan uzun süre geçmişse diledikleri aşı türü ile hatırlatma dozunu olabilir"

Ayrıca Bakan Koca açıklamasında Avrupa'da yaşanan örnek ve varyantın hızlı bulaşması sebebiyle Türkiye'de de varyantın yakın gelecekte baskın hale gelebileceğini belirtti.

HATIRLATMA DOZU NEDİR?

Uygulanan aşılarda belirli zaman aralıklarıyla azalan antikor oranını yeniden artırmak, eski seviyesine ulaştırmak için hatırlatma dozu, pekiştirme dozu ya da Rapel dozu uygulanır.

Tıbbi terimlerle, bir hatırlatma dozu, bir aşının daha önceki bir dozdan sonra fazladan uygulanmasıdır. İlk bağışıklamadan sonra, bir hatırlatma enjeksiyonu veya bir hatırlatma dozu, bağışıklık kazandırıcı antijene yeniden maruz kalmadır.

HATIRLATMA DOZU NE ZAMAN YAPILMALI?

Aşılarda belirli bir süre sonra azalan antikor oranını yeniden artırmak ve eski seviyesine ulaştırmak için hatırlatma dozu, pekiştirme dozu ya da Rapel dozu denilen aşılar vuruluyor. Koronavirüs aşılarında halihazırda belirli aralıklarla 2 doz aşı vurulduğu için hatırlatma dozu uygulanmaya başlarsa bu da üçüncü doz anlamına gelecek. Pekiştirme aşısıyla birlikte antikor seviyesi yeniden artacağı için vücut koronavirüse karşı yeniden direnç kazanacak.

BAKAN KOCA'DAN BİLİM KURULU TOPLANTISI SONRASI FLAŞ AÇIKLAMA

Bilim Kurulu toplantısı sonrası yazılı açıklama yapan Bakan Koca, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda "Omicron Tedbiri: Belirlenmiş aşı takvimi üzerinden üç aydan uzun süre geçen vatandaşlarımız hatırlatma dozunu olabilirler" başlıklı basın açıklaması görseline yer verdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, toplantıda ele alınan sonuçları sıralayarak şu ifadelere yer verdi:

"1. Bilim Kurulumuz Omicron varyantının ülkemizdeki olası etkilerini değerlendirmiştir. Yeni Varyant, virüsün daha kolay bulaşır hale gelmesine sebep olmuştur. Kolay bulaşmasının yanında hasta etme gücünde belirlenmiş olumsuz bir durum rapor edilmemiştir. Bu açıdan omicron varyantı için tedirgin edici bir durum söz konusu değildir.

2. Omicron varyantının baskın olmasına karşı alınabilecek tedbirler arasında öne çıkan aşı ile koruma kalkanının güçlendirilmesidir. Aşıların varyantlara karşı etkisi ile ilgili yeni çıkan kanıtlar değerlendirilmeye alınmıştır. Ülkemizde görünen günlük vaka sayılarında ani artış olmaması aşılama programının başarısının bir göstergesidir. Hatırlatma dozlarını en erken uygulamaya başlayan ülkelerden biri olmamızın avantajını yaşıyoruz. Aşıların yeni varyantlara karşı etkisini artırabilmek için hatırlatma dozlarının etkisi son derece önemlidir. Avrupa'da görülen günlük vaka sayısı artışlarının ülkemizde görülmemesi için belirlenen aşı takvimi üzerinden 3 aydan uzun süre geçen vatandaşlarımız için hatırlatma dozunun uygulanmasına karar verilmiştir.

3. Daha önce ister inaktif ister mRNA aşısı ile aşılanmış olsun tüm vatandaşlarımız belirlenmiş aşı takviminin üzerinden 3 aydan uzun süre geçmişse diledikleri aşı türü ile hatırlatma dozu aşısı olabileceklerdir.

OMİCRON VARYANTINA KARŞI HATIRLATMA DOZU TAVSİYESİ

4. Omicron varyantı sebebiyle Referans laboratuvarlarımızda gen sekanslama çalışmaları devam etmektedir. Avrupa'da yaşanan örnek ve varyantın hızla bulaşması sebebiyle ülkemizde de varyantın baskın hale gelmesi yakın gelecekte gerçekleşebilecektir. Bu duruma karşı hazırlıklı olmak için hatırlatma dozu aşılarının yapılması Bilim Kurulumuzca tavsiye edilmektedir.

5. Tehdit mutasyona uğrasa da tedbirlerimiz geçerliliğini sürdürmektedir. Virüse karşı tedbir elden bırakılmamalıdır. Bireysel hayat ile toplumsal hayatı tedbirlerle bir arada sürdürmek mümkün. Bunu bugüne kadar başardık, bundan sonra da başaracağız."