Haşema yasağına ayrımcılık cezası

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, tatil için gittiği sitede haşemayla havuza girmesine izin verilmeyen kadının din ve inanç temelinde ayrımcılığa uğradığına karar verdi. Site yönetimine 5 bin lira para cezası kesildi.

AA

İzmir Dikili'de geçen yıl tatil yapmak için bir sitede ev kiralayan çift havuza girmek istedi. Site sakinlerinin kullanıma sunulan havuza haşema olarak bilinen tesettüre uygun giysiyle girmek isteyen genç kadın, engellendi. Haşemalı kadına müsaade etmeyen site yönetimi, hijyen ve sağlık hakkı gibi gerekçelerle kat maliklerinin bu yönde karar aldığını savundu. Bunun üzerine inanç temelinde ayrımcılığa maruz kaldığını ileri süren kadın, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'na (TİHEK) başvurdu.

Haşemayla havuza alınmayan kadının diğer site sakinlerine tanınan haklardan mahrum bırakılması din ve inanç özgürlüğüne aykırı bulundu.

HİJYEN BAHANESİ DOĞRU DEĞİL

TİHEK, din ve inanç temelinde ayrımcılık yasağının ihlal edildiğine ve ilgiliye 5 bin lira idari para cezası uygulanmasına karar verdi. Anayasa'nın 10. maddesine göre herkesin kanun önünde eşit olduğu vurgulanan TİHEK'in kararında, haşemalı kadının engellenerek diğer site sakinlerine tanınan haktan mahrum bırakılarak ayrımcılığa uğradığı belirtildi. Haşema giymenin din ve inanç hürriyeti kapsamında bir dışa vurum şekli olduğunun kabul edilmesi gerektiğine işaret edilen kararda, Sağlık Bakanlığı'ndan da görüş alındığı ve haşemayla havuza girmenin hijyen açısından olumsuz bir durum oluşturduğuna dair bir veriye ulaşılamadığı bildirildi.