Harkiv ile Halep'te dökülen kan aynı

Bakan Çavuşoğlu, Ukrayna'da yaşanan ve herkesin karşı çıktığı savaşın çifte standardı da gözler önüne serdiğini vurguladı, “Bizim için Harkiv'de dökülen kan ile Halep'te dökülen kan bir” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Pakistan'ın başkenti İslamabad'da düzenlenen, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 48. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı oturumunda konuştu. Çavuşoğlu, şu mesajları verdi:

İSLAM COĞRAFYASI: "Kudüs, Şam, Halep ve Kabil gibi İslam medeniyetinin klasik merkezleri tahrip oldu ve kimliklerini yitirdi. Birçok İslam ülkesinin adı savaş, terör, acı ve katliamlarla anılır oldu. İşgal altındaki Kudüs-ü Şerif'te asırlardır nesilden nesle geçen mülklere zorla el konuluyor. Batı Trakya'da 7 asırdır, Kıbrıs'ta 5 asırdır ezan-ı Muhammedi'yi canlı tutan Müslüman Türkler 21. yüzyılda temel haklarından mahrum. Keşmir'de kardeşlerimizin temel hakları ihlal ediliyor."

UYGUR TÜRKLERİ: "Çin'de Uygur Türkleri ve diğer Müslümanlar dini haklarını ve kültürel kimliklerini korumada zorluklarla karşı karşıya. En fazla Müslümana ev sahipliği yapan ülkelerden biri olan Hindistan'da başörtüsü hakkı reddediliyor. Rohingyalar artık dünyanın dikkatini bile çekmiyor."

ÇİFTE STANDART: "Libya'da, Suriye'de ve Yemen'de kardeş kanının akmaya devam ediyor. Bugün Ukrayna'da yaşanan ve herkesin karşı çıktığı savaş çifte standardı da gözler önüne serdi. Ukrayna'daki savaş sırasında 'Burası Ortadoğu değil, Afganistan değil; neden bu kan dökülüyor?' diyenleri duyduk. Bizim için Harkiv'de dökülen kan ile Halep'te dökülen kan bir. Çünkü bizim medeniyetimiz bunu buyuruyor."

BİZ NE YAPIYORUZ: "İslam dünyasının içinde bulunduğu durumdan başkalarını suçlamak en kolay iş. Peki bu neyi değiştiriyor? Önce kendimizi hesaba çekmemiz lazım. Peygamber Efendimiz, müminlerin bir vücuda benzediğini, vücudun bir yeri hasta olduğu zaman diğer uzuvların da bundan rahatsız olduklarını söylüyor."