Hangi il kaç milletvekili çıkaracak? 2023 seçimlerinde İstanbul, Ankara, İzmir milletvekili sayısı kaç olacak?

2023 seçimleri kapsamında hangi ilden kaç milletvekili seçileceğini belirleyen karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Yüksek Seçim Kurulu YKS illere göre milletvekili sayılarını açıkladı. Yayımlanan 124 numaralı YKS kararında, 18'den fazla milletvekili çıkaracak olan Ankara ve İstanbul'un 3 seçim bölgesine, İzmir ve Bursa'nın 2 seçim bölgesine ayrıldığı aktarıldı. Peki, Hangi il kaç milletvekili çıkaracak? İstanbul milletvekili sayısı nedir?


Yüksek Seçim Kurulu hangi ilde kaç milletvekili olacağını belirleyen kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu kararın ardından "Hangi il kaç milletvekili çıkaracak?" sorusu gündeme geldi. 2023 seçimleri için yayımlanan illere göre milletvekili dağılımı hangi ilden kaç aday çıkacağını belirleyecek. Peki, İstanbul, Ankara ve İzmir'den kaç milletvekili seçilecek?

2023 İSTANBUL MİLLETVEKİLİ SAYISI KAÇ?

2023 seçimleri için YSK tarafından belirlenen karara göre İstanbul milletvekili sayısı 98 olacak.

İSTANBUL, ANKARA VE İZMİR MİLLETVEKİLİ SAYISI KAÇ?

Ankara 3 seçim bölgesinden toplam 36, İstanbul 3 seçim bölgesinden toplam 98, İzmir 2 seçim bölgesinden toplam 28 ve Bursa 2 seçim bölgesinden toplam 20 milletvekili çıkararak, TBMM'ye gönderecek.

İSTANBUL VE ANKARA 3 SEÇİM BÖLGESİNE AYRILDI

Dağılımın ve oluşturulan seçim bölgelerinin, Türkiye İstatistik Kurumu'ndan (TÜİK) alınan güncel nüfus verilerine göre yapıldığı belirtildi. Yayımlanan 124 numaralı YKS kararında, 18'den fazla milletvekili çıkaracak olan Ankara ve İstanbul'un 3 seçim bölgesine, İzmir ve Bursa'nın 2 seçim bölgesine ayrıldığı aktarıldı. Diğer illerin ise 18'den az milletvekili çıkardığı için tek bölge halinde seçime gireceği ifade edildi.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında YSK Başkanlığı tarafından yayımlanan kararda, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) görev yapacak 600 milletvekilinin illere göre dağılımı belirlendi. Kararda, seçimde hangi ilden kaç Milletvekili çıkarılacağı ve illerin kaç Seçim bölgesinden oluşacağı aktarıldı.

Dağılımın ve oluşturulan seçim bölgelerinin, Türkiye İstatistik Kurumu'ndan (TÜİK) alınan güncel nüfus verilerine göre yapıldığı belirtildi. Yayımlanan 124 numaralı YSK kararında, 18'den fazla milletvekili çıkaracak olan Ankara ve İstanbul'un 3 seçim bölgesine, İzmir ve Bursa'nın 2 seçim bölgesine ayrıldığı aktarıldı. Diğer illerin ise 18'den az milletvekili çıkardığı için tek bölge halinde seçime gireceği ifade edildi.