Hackerlar ‘hayırsever' avında!

Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala siber saldırganlar da işbaşında. Uzmanlar, bağış yapan hayırseverlerin peşine düşen saldırganların, bayramda gönderilecek tebrik kartlarıyla da kişi listesini ele geçirebileceği uyarısı yaptı.

Dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlar, Ramazan ayında iyilik ve hayra teşvik edilirken, bu durum siber saldırganların da dikkatini çekiyor. Dolandırıcılar, kimlik avı siteleri oluşturarak, para ya da kişisel verileri çalmanın başka yollarını kullanarak bu iyi niyetli insanların duygularını istismar etmeye çalışıyor. Kaspersky uzmanları, bu yılki durumu inceledi ve çeşitli dolandırıcılık yöntemlerini ortaya çıkardı. Örneğin dolandırıcılar gıda paketi dağıtma kisvesi altında kullanıcıları kimlik avı sitesine çekiyor.

VATANDAŞLARA UYARI

Diğer bir örnekte, kullanıcıların çeşitli vesilelerle birbirlerine gönderebilecekleri tebrik kartlarını temel alıyor. Dolandırıcılar bu tür kartları çeşitli amaçlarla kullanabiliyor. Örneğin kişi listesini ele geçirmek, daha fazla kimlik avı içeriği göndermek ve siteye yapılan ziyaretlerin sayısını artırmak gibi. Kaspersky Güvenlik Uzmanı Said Tatyana Shcherbakova, "Suçluların kurbanlarının hassas bilgilerini veya kart ayrıntılarını çalmak için nasıl taktikler kullandıklarına dair örneklerle karşılaştık. İnsanları bağış yaparken dikkatli olmaları ve yalnızca güvenilir kaynaklar aracılığıyla bağış yapmaları konusunda uyarıyoruz."

HEDEF KİŞİSEL VEYA FİNANSAL VERİLER

Bu tür dolandırıcılık vakalarında, dolandırıcılar genellikle kişisel veya finansal veriler elde etmeye çalışıyor ve kullanıcılardan bağlantıyı anında mesaj uygulamalarıyla kontak listelerindeki kişilerle paylaşmalarını istiyor.

LİNKE TIKLAYANA 100 GB HEDİYE

Kaspersky uzmanları, Ramazan temalı kartpostallar ve Ramazan yardımı dolandırıcılığına ek olarak geleneksel dolandırıcılık biçimleriyle de karşılaştı. Örneğin dolandırıcılar, ziyaretçiye sundukları bağlantıyı takip etmeleri ve kaydolmaları halinde kullanıcılara 100 GB ücretsiz veri paketi vaat ettiği bir dolandırıcılık örneğine imza attılar. Bir başka örnek de ziyaretçilerin ödül almak için yalnızca birkaç soruyu yanıtlamaları gereken, Amazon adına açılmış gibi görünen dolandırıcılık amaçlı bir site.