Hac kuraları ne zaman çekilecek? 2023 Hac başvuru süresi uzatıldı mı?

Hac ön kayıt başvurusu süreci bilindiği üzere uzatılmıştı. 5 Ocak itibariyle başlayan hac kayıt düzeltme işlemleri ve kura çekiliş tarihleri sık sık merak edilen konular arasında. Peki Hac kuraları ne zaman çekilecek, başvuru süresi uzatıldı mı?

Hac kuraları için ön kayıt başvuru süresi sona eriyor. 2023 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı'nca düzenlenen hac başvuruları 5 Ocak itibariyle başlamıştı. E Devlet üzerinden yapılan başvuruların ardından gözler kura çekiliş tarihlerine çevrildi. Peki Hac kuraları ne zaman çekilecek?

HAC KURA BAŞVURULARI NE ZAMAN SONA ERİYOR?

Hac kuraları 15 Şubat'ta çekilecek.

Başkan Erbaş, hac organizasyonuyla ilgili Suudi Arabistan'ın imkânları artırma çalışmaları olduğuna işaret ederek, bu çalışmalar tamamlandığında 167 bin hacı adayının gidebileceğini söyledi.

Hac ibadetini yerine getirmek isteyen adaylar, şubat ayında katsayıya dayanan kura sistemiyle belirlenecek. Katsayıları başvuru yaptıkları yıl süresinin iki ile çarpılmasıyla belirlenen adaylardan bu sene başvuran bir, 2 sene önce başvuran 4, 3 sene önce başvuran ise 9 defa kuraya dahil olacak.

Kuranın sonuçlanmasıyla bu yıl 65 yaş üstü dahil 83 bin 430 hacı adayı Türkiye'den kutsal topraklara gitmeye hak kazanacak.

2020'deki kurada isimleri çıkmasına rağmen Kovid-19 salgını ve 65 yaş üstü kısıtlaması nedeniyle hacca gidemeyenler, kuraya katılmaksızın doğrudan hacca gidebilecek.

Hacca gitmeye hak kazananlar, ilk defa müracaat eden ve kurada ismi çıkmayan birini yanlarına almak isterse kazanılan haklarını kaybedecek ve tekrar kuraya girmek zorunda kalacak.

Böylece hac kontenjanı salgın öncesine dönen Türkiye, nüfusunun yaklaşık binde bir oranında hacı adayını Suudi Arabistan'a gönderecek.

2023 hac organizasyonu hazırlıklarını sürdüren Diyanet İşleri Başkanlığı, hac kafilesinde yer alacak görevlilere yönelik eğitim seminerleri vermeye başladı.

HAC KURALARI NE ZAMAN ÇEKİLECEK?

İlk defa hacca gidecek adaylar, e-Devlet üzerinden 31 Ocak 2023 tarihine kadar başvuru yapabilecek. İlk defa kayıt yaptıracaklar ayrıca anlaşmalı bankalar aracılığıyla 250 lira ön kayıt ücreti ödeyecek.

Adayların il, adres, iletişim bilgileri ve konaklama türü değişikliklerini ise e-Devlet üzerinden yapmaları gerekecek. Daha sonra Diyanet İşleri Başkanlığınca belirlenecek kura tarihinde ismi çıkan adaylar, 2023 haccı için kesin kayıt hakkı elde edecek.

Buna göre; Hac kuralarının çekileceği tarih 31 Ocak sonrasında Diyanet tarafından belirlenen kura takvimine göre duyurulacak.