Günde iki saatten fazla internet bağımlı yapıyor

Türkiye'deki kullanıcılar, dünya ortalamasının üzerinde kullanımla günün 8 saatini internette geçiriyor. Uzmanlar ise uyarıyor: 2 saatten fazla internet çocuklarda bağımlılık yapıyor, dikkat edin.

Teknolojinin hayatın her alanında yer almasıyla birlikte insanların teknolojiye ayırdığı süre artıyor ve kontrolsüz kullanıma sahip kullanıcılarda teknoloji bağımlılığı ortaya çıkıyor. Teknoloji bağımlılığının neden olduğu sorunlar arasında fiziksel şikayetlerin (gözlerde yanma, boyun kaslarında ağrı ve sertleşme, beden duruşunda bozukluk, elde uyuşukluk, halsizlik) yanı sıra sosyal alanda görülen şikayetler de (akademik başarıda düşük, kişisel, aile ve okul sorunları, zamanı idare etmede başarısızlık, uyku bozuklukları, yemek yememe, aktivitelerde azalma, internet arkadaşları dışında izolasyon) yer alıyor. Yeşilay Danışmanlık Merkezi de (YEDAM) bu kapsamda 12 yaş ve üzeri bireylere teknoloji bağımlılığından kurtulmak için ücretsiz destek sağlıyor.

TÜRKİYE İLK SIRALARDA

İngiltere merkezli GlobalWebIndex şirketinin geçen yılın üçüncü çeyreğinde yaptığı araştırmaya göre, dünya genelinde internette geçirilen günlük süre ortalama 6 saat 58 dakika oldu. Dünya ortalamasının üzerinde olan Türkiye'deki kullanıcılar ise internette ortalama 8 saat geçirdi. Listede Japonya, 4 saat 26 dakikayla en az internet kullanım süresine sahip ülke oldu. Yeşilay, 12 yaş ve üzerindeki gençler için günlük en fazla 120 dakika ekran kullanımı öneriyor. 0-3 yaş arasındakilerin ekrandan olabildiğinde uzak tutulması, 3-6 yaşta en fazla 30 dakika, 6-9 yaşta 50 dakika, 9-12 yaşta ise en fazla 70 dakika tavsiye ediliyor.

KONTROLÜ ELİNİZE ALIN

Teknoloji bağımlılığını kontrol altına almak için ise şunlar öneriliyor: "Haftalık internet kullanımı çizelgeleri hazırlayıp, uyulmasını sağlayın. Çocuklarınızı arkadaşlarıyla doğal yollardan görüşmeleri için yönlendirin, sosyalleşmesini sağlayın. Çocuklarınızı yetenek ve ilgi alanlarına uygun spor dallarına yönlendirin. Çocuğunuzun bilgisayar kullanımını kontrol edin ve sanal ortamdaki arkadaşlarını tanıyın. Bilgisayarlarınızda güvenli internet uygulamalarının olmasına özen gösterin. Akıllı telefon, tablet gibi aletleri çocukları susturmak için asla kullanmayın."