Güncel sanatta minyatür estetiği

BEDİR ACAR

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, "Minyatür 2.0: Güncel Sanatta Minyatür” sergisini ziyarete açtı.

Azra Tüzünoğlu ve Gülce Özkara›nın küratörlüğünde hazırlanan sergi, minyatür sanatına yeni bir bakış sunan eserleri bir araya getiriyor.

Sergide, Türkiye, İran, Pakistan, Hindistan, Suudi Arabistan, Azerbaycan gibi farklı coğrafyalardan 14 sanatçının 40'ı aşkın eseri yer alıyor.

Sergide yer alan sanatçıların ortak noktası, dünyaya minyatür aracılığıyla bakmaları...

Heykelden videoya, fotoğraftan yerleştirmeye çeşitli yöntemlerle minyatürü yüzyıllar boyunca ikamet ettiği kitaplardan çıkarıp boyutlandıran sanatçılar, bu pratiğin günümüz dünyasında nasıl yaşayabileceğinin araştırmasını yapıyor.

Güncel minyatür çalışmalarını bir araya getiren sergi, 17 Ocak 2021'e kadar Pera Müzesi›nde ziyaret edilebilecek.   

BİR KUYU ÜÇ YUSUF SAKARYA’DA

Geçen sezonlarda Sıradışı Martı ve Yanık Devrem adlı oyunlarıyla perde açan Yakaza Tiyatrosu, bu kez ‘Bir Kuyu Üç Yusuf’ adlı oyunla sanatseverlerin karşısına çıkıyor.

Bu akşam saat 21:00’de Sakarya Millet Bahçesi’nde oluşturulan açıkhava sahnesinde perde açacak olan ‘Bir Kuyu Üç Yusuf’ta, aynı kuyuya düşen birbirinden farklı üç Yusuf karakterinin birleşen yolları hikaye ediliyor.

Oyunda, ülkemizin ve insanımızın yaşadığı sosyal çözülmelerin yanı sıra, inanç, insanlık, para, aile ve akrabalık gibi konular ele alınıyor.

Hale Canat Cürgül’ün yazdığı oyunda yönetmen Birol Cürgül, Erol Karaduman ve Fatih Mehmet Koç rol alıyor. 

BURSA FOTOĞRAF FESTİVALİ EKİMDE

Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali'nin (Bursa FotoFest) 10'uncusu, “Uzak/Yakın” temasıyla 16-24 Ekim'de gerçekleştirilecek.

Bursa Kent Konseyi ve Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği (BUFSAD) işbirliğiyle düzenlenen festival, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında sanal ortamda yapılacak.

Dünyaca ünlü fotoğrafçıların fotoğraf tutkunlarıyla buluşacağı festival kapsamında, söyleşiler, panel ve atölye çalışmaları, “Zoom” programı aracılığıyla festivalin “Youtube” kanalında yayınlanacak.

Sanal festivalde yer almak isteyen fotoğrafçılar, 31 Ağustos'a kadar “bursafotofest.org” üzerinden proje dosyalarını sisteme yükleyerek, başvurularını gerçekleştirebilecek.   

‘ALTIN TREN’ MARTTA YOLA ÇIKACAK

Türkiye ve Azerbaycan'ın Kurtuluş Savaşı'ndaki dayanışmasına odaklanan “Altın Tren” filminin hazırlıklarına başlandı.

Skala Yapım tarafından beyaz perdeye aktarılacak filmle, iki ülke arasındaki iş birliği hikayesinin gün yüzüne çıkarılması ve dostluğun pekiştirilmesi amaçlanıyor.

Türkiye - Azerbaycan ortaklığında yapılan filmin çekimlerine 2021 yılı Mart ayında başlanması planlanıyor.

Kurtuluş Savaşı'nın tüm şiddetiyle sürdüğü zor bir dönemde geçen hikaye, Azerbaycan'ın yaptığı yardımın Ankara'ya ulaştırılmasını konu alıyor.

Filmin, 2022 yılı Nisan ayında vizyona girmesi hedefleniyor.