GÖKHAN füzesini süper hıza ulaştıracak adım

Bakan Varank, GÖKHAN füzesinde kullanılacak sıvı yakıtlı RAMJET motoru projesinde son aşamaya ulaştıklarını söyledi. Varank “2022'de süpersonik hızlarda çalışan bir RAMJET motoru prototipini ortaya çıkaracağız” dedi.

Türkiye'nin süpersonik füzesi yakında geliyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Sıvı yakıtlı RAMJET projesinde son aşamalara ulaştık. İnşallah 2022'de süpersonik hızlarda çalışan bir Ramjet Motoru prototipini ortaya çıkaracağız" dedi. Varank'ın sözünü ettiği RAMJET motoru GÖKHAN füzelerinde kullanılacak. GÖKHAN füzelerinin ise ilk etapta F-16'larda kullanılması planlanıyor.

TESTLER BAŞARILI

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin şubat sayısına açıklama yapan Varank, Türkiye'nin ilk milli hava-hava füzeleri olan Gökdoğan ve Bozdağan'ın başarılı Ar-Ge süreçleri sonrasında uçaktan atış testleri gerçekleştiğini de söyledi. Bakan Varank, savunma sanayii alanında Bakanlık olarak TÜBİTAK aracılığıyla bizzat yürüttükleri projelerin yanında özel sektöre de önemli destekler verdiklerini, savunma sanayi firmalarının Ar-Ge ve tasarım faaliyetlerine yönelik de destek sağladıklarını anlattı.

AY İÇİN HİBRİT MOTOR

Varank, ay görevi için de çalışmaların sürdüğünü anlatarak "Ay görevinde yerli olarak geliştirilen hibrit roket motorumuzu kullanarak, bu ekipmana uzay tarihçesi kazandırmayı, böylece uzayda rekabetçi bir ürüne sahip olmayı istiyoruz. Hibrit roket motorumuzun geliştirilmesi süreçlerinde testler başarıyla devam ediyor. Ay misyonunda kullanılacak aracın tasarım ve görev planlama süreçleri de başladı. Bu yıl uzay aracında kullanılacak yerli itki sisteminin tasarımı tamamlanarak entegrasyon süreci başlatılacak" dedi.

AY'A İNİŞ KIRILIM NOKTASI

Geçen yıl kamuoyuyla paylaşılan Milli Uzay Programı'nda belirlenen iddialı ancak kritik hedeflere işaret eden Varank "Ay'a sert iniş safhasının gerçekleşmesi, ülkemiz için uzayda bir kırılma noktası olacaktır" dedi.

TÜRK GEMİLERİNİ GÜÇLENDİRECEK KRİTİK YERLİLEŞTİRME HAMLESİ

Türk savunma sanayii, denizcilikte tam bağımsızlık yolunda önemli teknolojileri ülkeye kazandırmaya hazırlanıyor. STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ ile GÜRBAĞ Savunma ve Teknoloji, işbirliğine gitti. 'Hidrojen Enerji ve Tahrik Çözümleri'yle 'Stabilize Pan-Tilt ve Lazer Haberleşme Çözümleri' alanlarına yönelik anlaşmalar imzalandı. İki şirket hidrojen enerji ve tahrik çözümlerini, su üstü ve su altı platformlara entegre edecek. Lazer haberleşme çözümleriyle deniz sistemlerinde düşman unsurlar tarafından tespit edilmeden iletişim kurulması sağlanacak.