Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Göcek Körfezi'nde su kalitesinin bozulmaması, denizaltı biyoçeşitliliğinde azalma yaşanmaması, tekne ve yatlarda biriktirilen evsel atıkların denizlere boşaltılmaması için 6 etaplık özel bir proje başlattı. Hazırlanan söz konusu proje kapsamda 'Fethiye Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi Göcek Körfezi Mapa, Şamandıra ve Çevre Koruma Projesi' hazırlandı.
HALAT BAĞLANAMAYACAK
Projenin hayata geçirilmesiyle, tekneyle yatların gelişigüzel demir ve çapa atarak deniz canlılarının beslenme, barınma, üreme bölgeleri olan ve IUCN kriterlerine göre nesli kritik derecede tehlike altında bulunan deniz çayırlarına zarar vermesinin, koylardaki ağaçlara bağlanan tekne halatlarının yeşil bitki örtüsünü tahrip etmesinin, yatların atık boşaltarak koyları kirletmesinin ve sualtı ekolojisinin yok olmasının önüne geçilecek. Denize demir ve çapa atılmasına engel olmak amacıyla tekne ve yat kapasitesi dikkate alınarak koy toprağına yeterli sayıda mapalar yerleştirilecek, deniz tabanına tonozlar konulacak, şamandıralar bu tonozlara bağlanacak, teknelerin kıyılarda yer alan ağaçlara halat bağlamalarına izin verilmeyecek.
KİRLİLİK 7/24 İZLENECEK
Akıllı şamandıra sistemiyle denizde anlık klorofil değerleri, oksijen oranı, bulanıklık ve su kalitesi 7 gün 24 saat izlenecek. Şamandıraların bağlı olacağı yapay resif özellikli tonozlar ise gözenekli yapılarıyla aynı zamanda deniz canlılarının beslendiği, barındığı yuvalar ve yumurtlama alanları olacak. 400 tonluk ana atık gemisi ve ona eşlik eden 3 adet 20 tonluk atık alım teknesi işletilecek.
TEKNELERE UYGULAMA
Tekne sahiplerine mobil uygulama da hazırlandı. Göcek koylarında su kalitesi incelemesi, denizaltı biyoçeşitliliği takibi ve 'Pocidonia oceanica' adlı deniz çayırlarının durumunun izlenmesi çalışmalarını periyodik gerçekleştiren bakanlık, proje öncesi ve sonrasına ait verileri paylaşacak.
Projeyle yatların atık boşaltarak koyları kirletmesi önlenecek ve kıyıdaki ağaçlara halat bağlamalarına izin verilmeyecek.
PROJENİN İLK İHALESİ YAPILDI
Uygulamadan 'atığımı al modülü'yle tekneler varsa seyir kaynaklı atıkları, yoksa koyda konakladıkları sürede oluşacak atıkları için atık alım talebi oluşturabilecek. Koylardaki tekne ve yat kapasitesini karşılayacak, konaklayanların birçok temel ihtiyacına cevap verecek ve doğa katliamının önüne geçerek eşsiz mirasın korunmasını sağlayacak projenin hayata geçirilmesi için ilk adım atıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, proje kapsamında oluşturulan 6 etaptan ilk etabın ihalesini gerçekleştirdi. İnceburun, Osmanağa, Günlük ve Boynuzbükü koylarını içine alan 1. etap ihalesi kapsamında tekne bağlama amaçlı 99 mapa ve 59 şamandıra sistemi kurulacak. Toplam 19 koydan oluşan 6 etaptan geriye kalan 5 etabın ihaleleri de yıl içerisinde yapılacak.