‘Gizemli hepatit' 14 ülkeye yayıldı! Kovid-19 aşısıyla bağlantısı yok

Kovid-19 salgını bitmemişken, çocuklarda görülen ‘gizemli hepatit' hızla yayılıyor. Dünya Sağlık Örgütü ise vakaların Kovid-19 aşılamalarından kaynaklanmadığını açıkladı.

İngiltere'de 74 çocukta ortaya çıkan sonrasında 12 ülkede daha görülen nedeni belirsiz hepatit virüsü Kanada'da ve Japonya'da da tespit edildi. Japonya Sağlık Bakanlığı, "16 yaşından küçük bir kişide hepatit (karaciğer iltihabı) vakası saptandı, hasta karantinaya alındı" açıklamasını yaptı.

AVRUPA'DA SAYILAR ARTIYOR

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, kıta Avrupa'sında 166 gizemli hepatitin görüldüğünü bildirdi. DSÖ Küresel HIV, Hepatit Enfeksiyonlar ve Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Programı Araştırmacısı Dr. Philippa Easterbrook, 16 çocuğun karaciğer nakli ameliyatı geçirdiği ve can kaybının 1 olduğu bilgisini paylaştı. Easterbrook, "Herhangi bir gıda zehirlenmesi veya seyahat kaynaklı enfeksiyon da söz konusu değil. Virüs bulaşan çok az çocuğun Kovid-19 aşısı yaptırdığı biliniyor. Vakaların Kovid-19 aşılamalarıyla bir bağlantısı yok" dedi.

KÜRESEL SALGIN OLMAZ

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Özlem Altuntaş Aydın ise "gizemli hepatit"in Kovid-19 salgını gibi bir tablo oluşturacağını düşünmediğini söyledi.