Gazda Türkiye kritik aktör haline geliyor

Rusya-Ukrayna savaşı, Avrupa'ya enerji tedarikindeki Türkiye'nin kritik konumunu ön plana çıkardı. Azeri gazını Avrupa'ya taşıyan TAP'ın genişletilmesi ve İsrail gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya sevki yeniden gündemde.

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Avrupa alternatif doğal gaz tedarikçisi arayışlarını hızlandırırken, kıtaya doğal gaz tedarikinde Türkiye kritik hale geliyor. Güney Gaz Koridoru ile 'Enerjinin İpek Yolu'nu hayata geçiren Türkiye'nin, dünyanın en büyük enerji rezervlerine sahip Kafkasya, Ortadoğu ve Doğu Akdeniz ile dünyanın en büyük enerji tüketicisi Avrupa arasında yer alması mevcut projelerin genişletilmesi ile İsrail gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya sevkini yeniden gündeme taşıdı.

TAP HATTI GENİŞLETİLEBİLİR

Avrupa Politika Merkezi Analisti Marco Giuli, Türkiye'nin hem Azerbaycan hem de Rusya üzerinden Avrupa'ya gaz taşıdığına işaret ederek "Rusya'dan tedarikin durdurulması durumunda, Hazar kaynaklarına erişimin sürdürülmesi elbette çok kritik. Ancak bunlar genel olarak mütevazı rakamlar. TAP, zaten 7 milyar metreküp tedarik ediyor ve bu rakam 10 milyar metreküpe yükselebilir. TAP'ın genişletilmesi kapasiteyi 20 milyar metreküpe kadar çıkarabilir" dedi. Giulu, bunun bir çözüm olabileceğini ancak Avrupa'ya yetmeyeceğini söyledi.

AZERİ DOĞALGAZINI TAŞIYOR

TANAP boru hattı, Hazar Denizi'ndeki Şah Deniz gaz sahalarında üretilen Azerbaycan doğalgazını, Güney Gaz Koridoru kapsamında, Türkiye'ye ve Türkiye-Yunanistan sınırında bulunan çıkış noktasından da Trans-Adriyatik Boru Hattı'na (TAP) ulaştırarak Avrupa'ya taşıyor.

8 LNG GEMİSİ YOLDA

Türkiye doğal gaz depolarını dolu tutmak ve arz konusunda sıkıntı yaşamamak için LNG alımına devam ediyor. Türkiye'nin Hatay Dörtyol'da bulunan FSRU (Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi), Aliağa LNG Terminali ve Marmara Ereğlisi LNG Terminali'ne 30 Mart'a kadar 8 LNG kargosunun ulaşması bekleniyor. Bu kapsamda, Solaris, Stena Clear Sky, Hoegh Esperanza, Celsius Copenhagen, Shinshu Maru ve SK Audace LNG tankerleri ABD'den yola çıktı. İlk gemi ise bugün Türkiye4de olacak.

İSRAİL İÇİN TÜRKİYE SEÇENEĞİ YENİDEN GÜNDEMDE

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un Ankara ziyaretiyle birlikte İsrail gazının Avrupa'ya taşınmasında en uygun seçenek olarak Türkiye yeniden öne çıkmaya başladı. İsrail'in eski Ürdün ve AB Büyükelçisi Oded Eran "Doğu Akdeniz'den Avrupa'ya doğal gaz iletmek için en uygun seçenek Türkiye. Rusya-Ukrayna krizi, Türkiye seçeneğini yeniden öne çıkardı. Türkiye ile İsrail Cumhurbaşkanları arasındaki görüşmeler de bu seçeneğin çalışılmasına önayak olabilir" dedi. Orta Doğu Enstitüsü Araştırma Görevlisi Prof. Michael Tanchum ise "İsrail gazının hem iç tüketim hem de Avrupa'ya ihracı için Türkiye'ye taşınması en az 8 yıldır tartışılıyor ve günümüzde hâlâ ticari olarak mantıklı" dedi.

AVRUPA'YA TAM KAPASİTE SEVKIYAT

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı'nın (TANAP), 1 Ocak itibarıyla Avrupa'ya yıllık doğal gaz taşıma miktarı 10,5 milyar metreküpe yükseldi ve TAP hattıyla birlikte toplam taşıma kapasitesinde "plato dönemi" olarak adlandırılan 16,2 milyar metreküpe ulaşıldı. TANAP sistemi üzerinden Türkiye'ye teslim edilen doğalgaz taşıma miktarı ise 15 milyar metreküpe, Avrupa'ya teslim edilen doğalgaz miktarı ise 10 milyar metreküpe ulaştı.