Finlandiya'ya ilk tepki! Putin, elektriği kesti, gazı da her an kesebilir

Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvurusu NATO'da memnuniyetle karşılanırken ülke medyası, Rusya'nın vereceği tepkiye odaklandı.

Finlandiya, NATO konusundaki kararını yarın resmen açıklayacak. Rusya ise Finlandiya'ya ilk tepki olarak elektriği kesti. Rusya'nın en büyük elektrik üretim ve dağıtım şirketi Inter RAO'nun Finlandiya'ya artık elektrik sağlamayacağı bildirildi. Fin parlamenterler, Putin'in doğalgaz kaynaklarını da kapatmasından korkuyor. Finlandiya medyasına göre Fin milletvekilleri, NATO'ya katılım duyurusuna yanıt olarak Rusya'nın gaz ihracatının yarın durdurulabileceği konusunda uyarıldı. Putin'in 23 Mayıs'a kadar gaz akışını keserek Helsinki'den intikam alacağına dair endişeler vardı ancak şimdi Kremlin'in daha erken harekete geçebileceği düşünülüyor.

Finlandiya Temel Parlamento Grubu Başkanı Ville Tavio, "Bunun için hazırlıklar yapıldı, böyle bir şey bekliyorduk" ifadelerini kullandı.

İSVEÇ DE AÇIKLAYACAK

Finlandiya'nın ardından komşusu İsveç'in de pazartesi benzer bir açıklama yapması bekleniyor. İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde konuyla ilgili yaptığı son açıklamada, Finlandiya'nın NATO üyeliğine başvuru kararı almasından sonra İsveç'in hareketsiz durmasının mümkün olmadığını söyledi. İki ülke beraber hareket etme kararı almıştı.