Finlandiya ve İsveç'ten ortak karar! NATO üyeliğini aynı anda ilan edecekler

Rusya'nın “NATO'ya üyelik başvurusunun sonuçları olur” diyerek tehdit ettiği İsveç ve Finlandiya'nın mayıs ayında aynı anda NATO'ya üyelik taleplerini ilan edecekleri öğrenildi.

Rusya'nın batısında 1340 kilometre kara sınırı bulunan Finlandiya ile bir diğer tarafsız komşusu İsveç, Rusya'nın Ukrayna'yı işgale girişmesi üzerine aynı anda NATO'ya katılmak için adımlarını hızlandırıyor. Yerel medya, iki İskandinav ülkesinin önümüzdeki mayıs ayında NATO'ya üye olmak istediklerini birlikte duyurmak istediklerini bildirdi. Finlandiya'nın Iltalehti gazetesi, başbakanlar Sanna Marin ve Magdalena Andersson'ın 16 Mayıs tarihinde bir araya gelip ittifaka üyelik için başvuruyu duyuracağını yazdı.

POLİTİK DESTEK SÖZÜ

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto Iltalehti gazetesindeki haber için yorum yapmayı reddetti ancak iki ülkenin benzer tercihlerde bulunması gerektiği görüşünü yineledi. İsveç'in Aftonbladet gazetesi de Stockholm ve Helsinki yönetimlerinin NATO kararını aynı anda ilan edeceğini aktardı. Aftonbladet'e konuşan kaynaklar, ABD ve İngiltere'nin Rusya tehdidine karşı İsveç'e askeri mevcudiyetlerini artırma ve başvuru sürecinde güçlü şekilde politik destek sözü verdiğini söyledi.