Finlandiya NATO dedi, Moskova tehdit etti

Finlandiya ‘NATO' dedi Rusya tehdit etti. Kremlin yönetimi, NATO üyeliğine başvurma kararı alan Finlandinya'ya, “NATO bize doğru ilerliyor. Bu Rusya için tehdittir” uyarısında bulundu.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ve Başbakan Sanna Marin yazılı bir açıklama yaparak, ülkenin NATO ittifakına katılmak için en kısa sürede başvuru yapması gerektiğini söyledi. Kritik açıklama, Finlandiya'nın NATO üyeliğine katılmasının neredeyse kesin olduğu anlamına geliyor. Yazılı açıklamada, iki lider NATO'ya katılma kararının netleşmesi için atılması gereken ulusal adımların önümüzdeki birkaç gün içinde hızla gerçekleşmesini umdukları belirtti.

RUSYA'DAN SERT TEPKİ

Kremlin'den yapılan açıklamada "Finlandiya'nın NATO'ya girmesi kesinlikle Rusya'ya tehdittir" ifadesine yer verildi. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov gazetecilere verdiği demeçte, "NATO'nun genişlemesi ve ittifakın sınırlarımıza yaklaşması dünyayı ve kıtamızı daha istikrarlı ve güvenli kılmıyor" dedi. Gazetecilerin böyle bir durumun gerçekleşmesi durumunda Rusya'nın nasıl bir adım atacağı yönündeki soruyu yanıtlayan Peskov, "Atacağımız adımlar NATO askeri altyapısının Rusya sınırlarına yakınlaşmasına göre belirlenecek" ifadelerini kullandı.

Peskov, "Hatırlarsanız Devlet Başkanı'ndan (Vladimir Putin) NATO'nun doğu kanadının güçlendirilmesiyle bağlantılı olarak batı kanatlarımızı güçlendirmek için alınabilecek önlemlerin hazırlanması konusunda aktif bir talimat var. NATO bize doğru ilerliyor" dedi.

SORUNSUZ VE HIZLI

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Finlandiya'nın başvuru yapması durumunda katılım sürecinin 'sorunsuz ve hızlı' olacağını duyurdu.

İSVEÇ İÇİN KRİTİK GÜN: 15 MAYIS

Rusya'nın 24 Şubat'ta başlayan Ukrayna işgalinin ardından iki İskandinav ülkesi olan Finlandiya ve İsveç'te NATO'ya üyelik tartışmaları başladı. İsveç NATO'ya katılıp katılmama konusundaki resmi kararı 15 Mayıs Pazar günü açıklayacak.