Fındığın ayak izi ve üretim haritası çıkarılacak

Fındığın, toplanmasından fabrikadan çıkışına kadarki çevresel ayak izi hesaplanarak daha temiz ve verimli üretim haritası çıkarılacak.

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'yle fındık üreticisi ve ihracatçısı özel bir firmanın başlattığı projeyle fındığın, toplanmasından fabrikadan çıkışına kadarki çevresel ayak izi hesaplanarak daha temiz ve verimli üretim haritası çıkarılacak. 'Fındık Üretiminin Çevresel Ayak İzinin Belirlenmesi ve İyileştirilmesi' projesi, geçen yılın eylül ayında hayata geçirildi. 3 etaplık projenin ilk etabında, fındık üretimindeki her aşama adım adım takip edilecek. İkinci etapta 3 ildeki fındık bahçelerinde proje araştırma ekibinin belirlediği kriterlerle fındık üretimi yapılacak ve verimlilik ölçülecek.

ÜÇ İLDE UYGULANIYOR

Son aşamada ise fındığın iklim değişikliğinden nasıl etkilendiği ve üretimin hangi bölgelerde daha verimli yapılabileceği belirlenecek. Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü, İklim ve Doğa Bilimci Prof. Dr. Levent Kurnaz, Giresun, Ordu ve Sakarya'daki fındık bahçelerinde sadece araştırma ekibinin söylediği şekilde fındık tarımı yapıldığını anlatarak, "İlk sonuçlarımızı, ekimde almaya başlayacağız" dedi.