Figt Club'ın yazarı Chuck Palahniuk isyan etti! ''ABD'de yasaklıyım, Çin filmin sonunu değiştirince mi olay oldu?''

1999 yılında çıkan, başrollerinde Brad Pitt ve Edward Norton'ın yer aldığı Fight Club filminin sonu Çin'de değiştirilmişti. David Fincher yönetmenliğindeki filme, Çin'de gösterildiği versiyonda 'farklı bir son yazılması', kitabın yazarı Chuck Palahniuk'u o kadar da rahatsız etmedi.

Dövüş Kulübü filminin Çin'de sonunun değiştirilmesi sosyal medyada eleştiri yağmuruna tutulmuştu. Fight Club kitabının yazarı Chuck Palahniuk konuyla ilgili sessizliğini bozdu. Palahniuk Çin'i değil asıl kendi ülkesini hedef tahtasına oturtan ünlü yazar kitaplarının ABD'de birçok yerde okutulmadığını hatırlattı.

Filmin Çin'de gösterilen versiyonunda ise Anlatıcı karakteri, Durden karakterini öldürüyor ama sonrasında siyah bir ekran çıkıyor ve ekranda şu ifadeler yer alıyor: "Tyler'ın ipuçlarını takip eden polis planın farkına varmakta gecikmedi, tüm suçluları tutukladı, bombaların patlamasını başarılı bir şekilde engelledi. Mahkemenin ardından Tyler akıl hastanesine gönderilerek psikolojik tedavi gördü. 2012'de hastaneden taburcu edildi."

TMZ sitesine konuşan Palahniuk, "İroni şu ki hikayenin finalinin Çin'deki hali kitaptaki finalle neredeyse aynı. Fincher'ın finali ise tam tersiydi ki görsel açıdan çok daha muhteşemdi. O sebeple aslında Çinlilerin filmin final sahnesini kitaptakiyle daha uyumla hale getirdiğini söyleyebiliriz" dedi.

Eserlerinde değişiklikler yapılmasına alışık olduğunu, nitekim ABD dışındaki yayıncıların hikayeyi Fincher'ın çektiği filmin sonuyla aynı yapmak için kitapta değişiklikler yapabildiğini anlatan Palahniuk asıl eleştiriyi kendi ülkesine yöneltti.

Özellikle ABD'lilerin Çin'in Dövüş Kulübü'nü sansürlediği yönündeki tepkilerini komik bulan Palahniuk kitaplarının ABD'de birçok yerde yasaklı olduğunu hatırlattı: "Teksas cezaevi sistemi, kitaplıklarına benim kitaplarımı koymayı reddediyor. Birçok devlet okulu ve özel okuldaki kütüphanelerin raflarına benim kitaplarım sokulmuyor. Çin gidip filmin sonunu değiştirince mi olay oldu? Çok uzun süredir kitaplarımın yasaklanması meselesiyle uğraşıyorum."