FAO verilerine göre Türkiye 80 üründe ilk 10 üretici arasında

Türkiye'nin 80 tarımsal üründe dünyanın en büyük 10 üreticisinden biri olduğunu belirten İSTİB Başkanı Ali Kopuz “Ancak tarımda katma değerli ürün geliştirmeliyiz” dedi.

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) verilerine göre Türkiye'nin 80 tarımsal üründe dünyanın en büyük 10, 51 üründe ise ilk 5 üreticiden birisi olunduğunu belirterek, "Tarımsal ihracatımızdaki artış da sürüyor. Ancak katma değerli ürün konusunda kendimizi geliştirmeliyiz" dedi.

KATMA DEĞER ŞART

Kopuz, fındık, incir, kayısı, kiraz üretiminde dünyada ilk sıradayken, bal, nohut, karpuz gibi birçok üründe de dünya ikincisi olunduğunu aktardı. Elma, domates, koyun peynirinde üçüncü sırada, mercimek, ceviz ve ayçiçek yağında dördüncü, zeytinyağında ise beşinci sırada yer alındığını bildiren Kopuz, 2021 yılı tarımsal ihracatın 25 milyar dolar olduğunu, bu senenin ilk iki ayındaysa 4,5 milyar doların aşıldığını hatırlattı.

Ali Kopuz şunları söyledi: "Ancak, dünyanın en önemli tarım ülkelerinden biri olmamıza rağmen, bu ürünleri katma değerli bir biçimde ihraç edemediğimiz için, yeteri kadar kazanç elde edemiyoruz. Tarımsal üretimimizi artırmanın yanında, katma değerli bir biçimde sunumu için de radikal adımlar atmamız gerekiyor. Örneğin dünya fındık üretiminde 660 bin ton ile açık ara birinciyiz, dünyadaki fındığın üçte ikisini biz üretiyoruz ama verimliliğimiz çok düşük. Eğer fındık tarımında verimliliği artırırsak, gelirimizi en az ikiye katlayabiliriz. Öte yandan fındığın hammadde olarak ihracı yerine, işleyip katma değerli olarak ihraç edersek, milli gelirimizi daha fazla artırabiliriz."

TARIM SAVUNMA KADAR STRATEJİK

Ali Kopuz "En az savunma kadar stratejik bir sektör olan tarım ve gıdanın gelişmesi için ileri teknoloji kullanımıyla verimliliği ve üretim miktarını artırmamız gerekiyor. Bunun yanında ürünlerimizin, özellikle dış piyasalara katma değerli bir biçimde ulaşmasını sağlamak için de çabalarımızı geliştirmeliyiz" dedi. Gıda krizini derinleştirme ihtimali olduğuna dair uyarılar olduğunu belirten Kopuz şunları söyledi: "Yıllardır tarım ve gıda sistemimizin geliştirilmesi çalışmaları aralıksız yürütülüyor. Ancak desteklerin yanında katma değerli ürünleri artıracak bir destek sistemine ihtiyaç var. Odağımıza katma değeri almalıyız."

TÜRKİYE HANGİ ÜRÜNDE DÜNYADA KAÇINCI

Ürün.........Sıra

Fındık 1

İncir 1

Kayısı 1

Kiraz 1

Bal 2

Nohut 2

Karpuz 2

Kavun 2

Ayva 2

Elma 3

Domates 3

Koyun 3

Peynir 3

Kestane 3

Hıyar 3

Biber 4

Ispanak 4

Mercimek 4

Ceviz 4

Ayçiçek 4

Domates 4

Elma 4

Zeytinyağı 5