Fahri market müfettiş olsun

Kartellerin canı acırsa ucuzluk olur. Markette bir türlü düşmeyen fiyatlar konusunda akademisyenlerden “yaptırımları artıralım” önerisi geldi.

24 TV'de yayınlanan Analiz-Sentez programında soruları yanıtlayan akademisyenlerin önerileri arasında trafikte olduğu gibi 'fahri market denetçisi sistemi' kurulması, kartel olduğu tescillenen marketlerin oda ve birlik üyeliğinden atılması ve hapis cezası da dahil cezaların ağırlaştırılması da yer aldı. Akademisyenler marketlerin sürekli taktik değiştirmesine de dikkat çekti. Görüşler şöyle:

FAHRİ MÜFETTİŞ

Doç. Dr. Yusuf Dinç: Rekabet Kurulu'nun kartel olmaktan ceza yazması ağır bir sebeptir. O yüzden bunlar bağlı olduğu odalardan atılmalı. Ayrıca fahri market denetçisi, fahri çarşı denetçisi gibi bir yapı oluşturulabilir. Marketlerin çoğu aracı olarak kendi şirketlerini kuruyor. Kârını orada biriktiriyor. Bu zincirin dikkatle takip edilmesi lazım.

Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe: Marketler kanuni açıkları kullanarak sürekli taktik değiştiriyor. Birkaç tane aracı kurum kuruyorlar. Ceza vermek bunları etkilemez. Kamuoyuna ifşa edilmeli. Denetim sonrası en ağır yaptırımlar uygulanmalı. Canları acımalı. Hapis cezası da dahil canları acımayacaksa devam ederler.

ENFLASYONU ER YA DA GEÇ AL AŞAĞI EDERİZ

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) geleneksel Ankara iftar programı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin katılımıyla, gerçekleştirildi. Programda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati hayat pahalılığına karşı birçok adım attıklarını belirterek "Kur stabil olduysa faiz de gündemden çıktıysa, enflasyonu da er ya da geç birlikte alaşağı edeceğiz" dedi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME İÇİN UĞRAŞIYORUZ

MÜSİAD'ın iftar programında konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, yatırım ve ihracatın arttığını belirterek sürdürülebilir bir ekonomik büyüme için uğraş verdiklerini söyledi. Oktay "Ekonomi politikalarımızı Türkiye'nin gerçeklerine ve ihtiyaçlarına uygun olarak yeniliyoruz. Bir taraftan küresel ve bölgesel krizler karşısında ülkemizi güçlü tutmanın mücadelesini veriyor, aynı zamanda hayat pahalılığı karşısında milletimizi korumak için gayret gösteriyoruz" diye konuştu.