2023 EYT emekli maaşları ne kadar olacak? EYT ne zaman çıkacak, kimleri kapsayacak?

EYT'de son durum ve maaş miktarı yoğun bir şekilde araştırılmaktadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den meklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenleme konusunda yeni bir açıklama geldi. Söz konusu internet aramalarında ''EYT ne zaman çıkacak, kimleri kapsayacak, emekli maaşları ne kadar olacak?'' soruların yanıtları haberimizde.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili süreç milyonlarca vatandaşın yakından takip ettiği konular arasında. Her geçen gün yeni bir gelişmenin yaşandığı EYT'nin çıkış tarihi ve maaş detayları netleşmeye başladı. Peki EYT ne zaman çıkacak, kimleri kapsayacak, emekli maaşları ne kadar olacak?

EYT NE ZAMAN ÇIKACAK?

Verilen bilgilere göre çalışma aralık ayında tamamlanacak, Ocak 2023'te yasalaşacak ve şartları gerçekleştirenler ilk emekli maaşlarını şubat ayı itibarıyla almaya başlayacaklar.

EYT MAAŞLARI 3 DÖNEM ÜZERİNDEN HESAPLANACAK

EYT'lilerin aylık hesaplamalarında 1999 yılı öncesi 1999-2008 yılları arası ve 2008'den sonraki dönem olmak üzere 3 ayrı hesaplama söz konusu olacak. 3 ayrı dönem için hesap yapılıp birleştirilecek.

Böylelikle EYT'lilerin emekli maaşı hesaplamasında tüm kazançları dikkate alınmış olacak.

EN DÜŞÜK EYT EMEKLİ AYLIĞI NE KADAR OLACAK?

EYT düzenlemesinde prim ve yıl sayısı şartı değiştirilmeyecek. Kadınlarda 20, erkeklerde ise 25 yıl şartı aranacak.

2022 yılında en düşük emekli aylığı 3500 TL olarak ödeniyor. Buna göre, bin prim günü olan EYT'li bir vatandaş da en az 3 bin 500 lira maaş alacak. İlk maaşların 2023 Şubat ayında alınacağı düşünüldüğünde bu miktar yeni yıl zammıyla beraber daha daha yukarı çıkacak.

2023 EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI NE KADAR OLACAK?

SSK emeklilerinin temmuz ayı itibarıyla 3 bin 500 lira aldığını düşünürsek yüzde 20 artış yapılması durumunda alacakları maaş 4 bin 200 lira, yüzde 25 artış olursa 4 bin 375 lira olacak.

Yüzde 30 olursa 4 bin 550 lira, yüzde 35 olursa 4 bin 725 lira, yüzde 40 artış olursa 4 bin 900 lira seviyesine kadar çıkacak.

EYT İLE İLGİLİ SON AÇIKLAMA NEDİR?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili düzenleme konusunda, "İki şartı kaldırmıyoruz: Prim gün sayısı ve yıl sayısı. Kadınlar için 20, erkekler için 25 şartını yerine getirdikleri zaman onlar da bundan istifade edecekler. Herkesi kapsayan bir düzenleme, sınır koyan bir düzenleme değil." dedi.

Bilgin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2023 yılı bütçesinin üzerinde milletvekillerinin eleştiri ve sorularını yanıtladı.

Görüşmelerin sunum kısmında EYT ile ilgili yaptığı, "Şu anda yaş şartını kaldırırsak prim gün sayısı ve hizmet süresi tutan yaklaşık 1,5 milyon kişi var." açıklamasını anımsatan Bilgin, şöyle konuştu:

"EYT konusunda çok açık söyledim. Bugün 1,5 milyon civarında dediğim rakam; haziranda aldığımız veri. Bu rakam yıl sonu itibarıyla değişir. Çünkü orada neye bakıyoruz? Prim gün sayısına. Bazı milletvekillerince 'prime takılanlar' gibi bir şeyin oluşacağı söylendi. Prime takılanlar olmayacak. Neden olmayacak? Çünkü o günkü, 8 Eylül 1999 öncesi prim gün şartını değiştirmiyoruz; 5000 ve 5400.

Bu, kötü senaryoları kafanızdan silin. Öyle bir şey yok. Bugün bu arkadaşlar yıl sonu itibarıyla emekli olabilecek olanlar, bu düzenlemeyi yaptığımızda emekli olacak da geriye kalan yaklaşık 4 milyon insan ne olacak? İki şartı kaldırmıyoruz: Prim gün sayısı ve yıl sayısı. Kadınlar için 20, erkekler için 25 şartını yerine getirdikleri zaman onlar da bundan istifade edecekler. Yani yaptığımız düzenleme herkesi kapsayan bir düzenleme, sınır koyan bir düzenleme değil. Zannedersem bu açıklamalarım yeterli olmuştur."

Bir milletvekilinin, "İŞKUR'un paraları politika faizi üzerinden değerlendiriliyor, eriyor" eleştirisine Bilgin, "Nereden öğrendiniz, kimden duydunuz bunu? Kusura bakmayın bunlar yanlış bilgi bile değil. Bizim İŞKUR'un İşsizlik Sigortası Fonu yönetimi, en azından ben kendi dönemimi biliyorum, piyasada en yüksek faizi veren bankalarda, en yüksek getiri sağlayan fonlarda değerlendirilmektedir. Bunun için pandemideki büyük harcamaya rağmen 120 milyar lira civarında bir varlığa sahiptir. Oradan en fazla istifade eden de emekçiler olmuştur. O para, 'İş yerleri kapanmasın' diye işletmelere verildiyse, işçiler için verilmiştir." karşılığını verdi.

Güneydoğu Anadolu Projesine (GAP) verilen paranın uçmadığını ve yatırımına dönüştüğünü belirten Bilgin, bu paranın, kendileri açısından da fonların ortalamasıyla bakanlık hesaplarında alacak olarak durduğunu bildirdi.

Sosyal Güvenlik Kurumunda (SGK) yaşanan yolsuzluk iddialarına ilişkin konuşan Bilgin, kendi sorumluluğundaki alanların neresinde bir yolsuzluk iddiası varsa onu soruşturup takip ettiklerini belirtti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, şöyle devam etti:

"SGK ile ilgili böyle bir iddia vardı biliyorsunuz. Bu sadece bir iddia değil bizim müfettişlerimizin de bize yansıttığı, getirdiği günlerden itibaren işin başına bu konularda çok titiz olduğunu bildiğim bir hukukçu arkadaşımızı görevlendirdim. O arkadaşımız didik didik etti ve oradaki bütün yolsuzluk hadisesine bulaşmış adamların tamamını savcılığa suç durusunda bulundum. Şu anda onun devamı olan bir soruşturma devam ediyor. Oradaki rakam, 1 milyar lira civarında bir rakam. Onun sorumluları yargıya hesap verecekler. Bazı sorumlu görevlileri de ben işten attım. İsimlerini vermiyorum çünkü yargıya intikal ettirdim onları. Yalnız burada bir haksızlık yapılıyor. Soruyu soran arkadaşımız Süleyman (Soylu) Bey'in adını andı. Süleyman Bey ile ilgili o soruşturma dosyasında hiçbir şey yok. Süleyman Bey'in akrabası olduğu iddia edilen hiçbiri de yok soruşturma dosyasında. Bu iddiaların gerçekliği yok."

Soruşturma dosyasıyla ilgili bir yıldır çalışma yürüttüklerini belirten Bilgin, "Dosyanın arkası gelecek. O kapsamda başka nerelere ulaşırsa, kime ulaşırsa oradan da kimsenin tereddüdü olmasın." dedi.