3600 ek göstergenin son günlerde sık sık gündeme gelmesiyle EYT'de son durum merak konusu oluyor. Yaşanan son dakika gelişmeleri merakla takip ediliyor. Geçtiğimiz hafta konu hakkında dikkat çeken bir açıklama yapıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili son gelişmeyi vatandaşlarla paylaştı. Öte yandan bazı formüller sık sık gündeme geliyor. Uzmanlar EYT'nin 5 ya da 6 aşamada çözüme kavuşturulması beklediklerini açıkladı. Konunun bu yıl sonu çözülmesi beklentiler arasında.
BAKAN BİLGİN'DEN 'EYT' AÇIKLAMASI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin açıklamasında "3600 ek gösterge meselesini çözümünü bu ayın sonu itibarıyla tamamlamış olacağız. Son düzenlemeleri yapacağız. Sözleşmeli meselesi, EYT meselesi de var. Bunlar dosya dosya hepsi önümüzde." dedi.
ÇEŞİTLİ ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ MASAYA GELİYOR
Emekli aylığının belli bir miktarının kesilerek daha erken emekli olma imkânı sağlayan kısmi erken yaşlılık emekliliği, kesintili erken emeklilik, süre tamamlanması, bazı meslek grupları için yıpranma seçeneği de masada bulunuyor. Bazı Avrupa ülkelerinde benzeri modellerle daha az aylıkla erken emekli olunabiliyor.
HANGİ ŞARTLAR ARANACAK?
Kısmi emeklilikle 3.600 günü tamamlayan kadınların 50, erkeklerin de 55 yaşında emekliye ayrılması öngörülüyor. Süre tamamlanmasında ise kadınlarda 7.200, erkeklerde de 9.000 gün sigortalılık gününü tamamlayanların yaşa bakılmadan emekli olması anlamına geliyor. EYT'lilerin yaş ortalaması 48-49 bandında bulunuyor.
EYT'liler, 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlamış yıl ve prim şartını tamamlamış sadece yaşı bekleyen sigortalılar olarak tanımlanıyor. Burada farklı kurumlarda çalışanlar, primi eksik olanlar, staj sigortası olanlar gibi çeşitli yapıda sigortalı vatandaşlar da var.
ÇALIŞMALAR TEMMUZ SONRASINDA HIZ KAZANACAK
EYT konusunda öncelikli olarak kapsamın belirlenmesi ve bu farklı yapıdaki sigortalıların bu kapsam içerisinde olup olmadığının netleşmesi gerekiyor. Birçok formül masaya geldi. Bununla beraber EYT çalışmasının 2022 yılı içerisinde bitirilmesi beklenirken, özellikle Temmuz ayı sonrası bu çalışmaların hız kazanması bekleniyor.