Engelli, yaşlılık ve evde bakım parası 2022 zamlı tutarları ne kadar? Evde bakım parası yatan iller hangisi 2022 zamlı maaşlar ne zaman ödenir?

Evde bakım maaşı alan yaşlı ve engellinin yakından takip ettiği 2022 zamlı maaş ödemelerine ilişkin yeni gelişmeler merak konusu oldu. Ocak ayı itibariyle yapılan zamlar ile birlikte engelli maaşı alan vatanadaşlar ve yaşlılık maaşından faydalananlar için büyük bir avantaj oldu. Söz konusu ödemelerine ilişkin Derya Yanık'tan geçtiğimiz hafta bir açıklama gelmişti. Peki evde bakım maaşı yatan iller hangisi, yaşlı ve engelli maaşı 2022 zam oranı ne kadar?

Evde bakım maaşı ödemeleri ile ilgili Bakanlık'tan beklenen açıklama geldi. Yaşlı ve engelli maaşlarına 2022 yılı itibariyle yapılan zam oranları ile birlikte ödeme tarihleri sıklıkla araştırılan konular arasında. internet aramalarında; "Evde bakım yatan iller hangisi 2022 zamlı maaşı ne zaman ödenecek? Yaşlı, engelli ve engelli yakınlarına yapılan ödeme tutarları ne kadar?" sorularına yanıt arayanlar için detaylar haberimizde.

Evde bakım maaşı 2022 zammı, asgari ücrete yapılan zam oranının açıklanmasının ardından belli oldu. Geçtiğimiz ay açıklanan asgari ücret oranı ile beraber evde bakım maaşı da arttı. Evde bakım maaşı 1798'den 2706'ya yükseldi.

YAŞLI, ENGELLİ VE ENGELLİ YAKINLARINA YAPILAN ÖDEME TUTARLARI NE KADAR ARTACAK?

Ocak ayından itibaren 2022 sayılı Kanun kapsamında;

a) Engel oranı %70-%100 olanlara 5.253* 0,23545469 = 1.236,84 TL,

b) Engel oranı %40-%69 olanlara 3.502 * 0,23545469 = 824,56 TL,

c) 18 yaş altı engelli yakını aylığı 3.502* 0,23545469 = 824,56 TL,

d) Yaşlılık aylığı 4.387* 0,23545469 = 1.032,93 TL, tutarında ödeme yapılacaktır.

Eğer K Cetveli'ndeki göstergeler dikkate alınmaz da 2022 sayılı Kanun'a bakılırsa ödenecek tutarlar yanlış hesaplanacaktır. Maalesef K Cetveli'ndeki göstergeler bazen ilgili kanunlara işlenmemektedir.

2022 OCAK AYI EVDE BAKIM MAAŞI YATTI MI?

Evde bakım maaşı her ayın 15'i ile 30'u arasında hesaplara yatırılıyor. 2022 Ocak ayına ilişkin ödemeler başladığında, hangi illere yattığını gösteren güncel liste haberimizin devamında olacak. Bu kapsamda, Evde Bakım Yardımı kapsamında kişi başına ödenecek yardım miktarı 2.292,02 TL'ye yükseldi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, bakıma ihtiyacı olan engelli vatandaşlara ve ailelerine ekonomik destek sağlamak amacıyla yapılan evde bakım yardımı ödemelerinin hesaplara yatırılmaya başlandığını bildirdi.

Ocak ayı içerisinde yaklaşık 640 milyon TL tutarında yaşlı aylığı yardımında bulunacaklarını kaydeden Bakan Derya Yanık, ödeme dönemi içerisinde yaklaşık 495 milyon TL de engelli aylığı ödemesi yapacaklarını bildirdi.

Bakan Derya Yanık; "Yaşlı ve engelli aylıkları kapsamında 1 milyar 135 milyon TL'yi aşan bir ödeme yapacaklarının altını çizen Bakan Derya Yanık, "Ocak ayına ilişkin yaşlı ve engelli aylıklarını hesaplara yatırıyoruz. Ödemelerin tüm engelli ve yaşlı vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Bakan Derya Yanık, engelli ve yaşlı vatandaşlara yönelik hizmetlerin insan odaklı ve hak temelli politikalar çerçevesinde yürütüldüğünü söyledi.

Engelli ve yaşlı vatandaşlara yönelik kapsayıcı ve düzenli olarak sosyal yardım programları geliştirdiklerini belirten Bakan Derya Yanık, "Engelli ve yaşlı vatandaşların toplumsal hayata tam ve etkin katılımı ile bağımsız bir şekilde yaşayabilmeleri için eğitimden sağlığa, ekonomiden sosyal hayata her alanda engelli ve yaşlılarımızın yanındayız" ifadelerini kullandı.

EVDE BAKIM AYLIĞI SORGULAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Evde Bakım aylığı ödemelerinin hesabınıza yatıp yatmadığını e-Devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz. TC kimlik numaranız ile e-Devlet şifrenizi kullanarak giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna "Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama" yazın ve tıklayın.

Açılan sayfada maaş ödemesi ile ilgili detayalar ulaşabilirsiniz. Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama özelliği Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı sekmesinin altında bulunur.

SMS İLE SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Maaşlarınızı Ziraat Katılım Bankası aracılığı ile alanlar, cep telefonlarının mesaj bölümüne BAKIYE yazıp, 4747'e SMS atarak sorgulayabilirsiniz. Mesaj göndermeniz dahilinde 1 SMS ücreti operatörünüz tarafından tahsil edilir. Ziraat Bankası sms kodu ile her ay bakiyenizi takip edebilirsiniz.