Euro, piyasaya yeni dijital para birimi sürmeye hazırlanıyor

Avrupa Merkez Bankası, Euro'nun yanında bir dijital para birimi piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Banka, ''dijital Euro''nun tanıtım kampanyasını başlattı.

Aksam.com.tr

Çeviri: Cahit İsaoğlu

Avrupa Merkez Bankası, 19 Avrupa Birliği ülkesinde kullanımda olan uluslararası para birimi avronun yanında "dijital Euro'yu" da piyasaya çıkarmaya hazırlanıyor.

Aksam.com.tr'nin İngiliz Daily Express'ten aktardığı habere göre, Avrupa Merkez Bankası sanal para denemelerinin başlangıç aşaması olarak 2023 yılının sonunda bir prototip çıkarmaya hazırlanıyor.

Avrupa Merkez Bankası, "dijital Euro"nun tanıtım kampanyasını erkenden başlattı. Banka sloganını "Avrupa Merkez Bankası dijital para birimlerini sevmenizi istiyor" olarak seçti.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Fabio Panetta, kripto para birimlerindeki yükselişi vurgulayarak "Bugün kripto varlıklarının değeri, 2008'deki küresel finansal krizden önceki menkul kıymet varlıklarının değerinden daha büyük" dedi.

Avrupa Merkez Bankası, dijital para birimi tanıtan tek merkez bankası değil; Çin, dijital yuanın deneme versiyonunu piyasaya sürdü.

Bu girişimler, ABD dolarının dünya piyasalarındaki hakimiyetini azaltmaya yönelik bir hamle olarak değerlendiriliyor.