Etleri kızartmadan sebzelerle birlikte pişirin

Bayramlarda kurulan zengin sofralar, birbirinden güzel yemekler, leziz tatlılar kilo sorunlarını da beraberinde getiriyor.

Kurban Bayramı’nın olmazsa olmazı etlerin hem doğru saklanması hem de doğru pişirilmesi gerektiğini dile getiren Diyetisyen Canberk Yaşar, “Et, kolayca bozulabilen riskli bir besin grubu. Bu nedenle kurban etlerini büyük parçalar halinde değil yemeklik şekilde ayırıp, yağlı kâğıda sararak veya buzdolabı poşetleri içinde saklamalısınız. Etler -2,-4 derece aralığında 1 hafta kadar sağlıklı şekilde kalabilir. Ancak -18 derecede dondurmak bu süreyi bir hayli uzatır. Etleri çözdüreceğiniz zaman oda sıcaklığında değil buzdolabında çözdürün. Ayrıca çözdürülen etleri bir daha dondurmayın. Çözünen etlerde mikroorganizma aktivitesi artacağı için zehirlenme riski olabilir" dedi. Yaşar, "Eti pişirirken doğrudan ateşle temasını engelleyin. Etin ateşe mesafesi en az 15 santim olmalı, aksi takdirde kanserojen maddelerin oluşumunu tetiklersiniz. Etleri yağda kızartılmamalı, sebzelerle birlikte pişirilmeli, ekstre yağ eklememelisiniz. Unutmayın, fırınlama ve haşlama yöntemleri en sağlıklı olan pişirme yöntemleridir" diye konuştu.