Eti 3 gün arayla tüketin

Kurban Bayramı'nda orta yaş üstündekilere 2 gün arayla, kronik hastalığı olanlar ise 3 gün arayla et tüketmeli.

Uzmanlar besin değeri yüksek kurban eti ve bayramların vazgeçilmezi tatlıların bir arada aşırı tüketilmesinin, hastalıklara davetiye çıkarabildiğini belirtiyor.

400 GRAMI AŞMAYIN

Kurban Bayramı’nda özellikle kronik hastalığı olanların dikkat etmesi gereken beslenme kuralları olduğuna işaret eden Altınbaş Üniversite Hastanesi Medical Park Bahçelievler İç Hastalıkları Uzmanı İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Yıldırım, “By-pass hastaları ve damar pıhtılaşma sorunu olanlar (periferik arter hastaları), bayram sofraları için en riskli gruptadır. Obezite hastaları, diyabetik hastalar ve hipertansiyon hastaları da et tüketimine dikkat etmelidir. Bu kişiler için ideal et tüketimi haftada maksimum üç defa, birer porsiyon yani toplamda hafta boyunca 350-400 gramdan fazla olmayacak şekilde olmalıdır” dedi. Yıldırım “Et tükettiğimizde vücudumuza ciddi bir kalori alımı yapıyoruz. Bu kalorinin de fazlasının yağ olarak depolanmasının önüne geçmeliyiz. Günde 1 porsiyon et tükettiğimiz zaman ortalama 300-500 arasında kalori alıyoruz. Bu nedenle bunun karşılığında en az 2 saatlik bir egzersiz yapmamız gerekiyor” diye uyardı.

UYKUDAN 5 SAAT ÖNCE

Kurban bayramı boyunca bazı kişilerin günde üç öğün kurban eti yediğini belirten Uzm. Dr. Yusuf Yıldırım, bunun sağlık açısından sebep olacağı tehlikeleri şöyle anlattı: “Öncelikle sabah kahvaltıda et tüketimini tavsiye etmiyoruz. Et sindirimi zor bir besindir. Sabahları da sindirim sisteminin tam anlamıyla çalışmayacağını düşünürsek, kahvaltıda et yediğimizde gün boyu sindirim sorunları, gaz, bulantı gibi problemler bizi bekler. Sabah kahvaltılarında ve akşam yemeğinde et tüketilmemeli. Et tüketimi için en uygun vakit öğlen yemeğidir. Özellikle akşam yemeğine doğru et yemeyi düşünenler yatmadan en az 5 saat önce yemeli ki, sindirim tamamlanmış olsun.”