Ermenistan'ın ikinci büyük şehri olan Gümrü'de kafe işleten Artuş Yeghiazaryan "Türkiye ile önemli tarihi problemlerimiz de olsa birbirimizle konuşmamız ve ticari ilişkiler kurmamız sorunları çözmemize katkı sunacaktır" dedi. Gelişmelerin ekonomik etkisine de pozitif yaklaştığını söyleyen Yeghiazaryan, kente daha fazla turist beklediğini anlattı. Gümrü ile Kars arasındaki sınırın açılmasından iki ülkenin de faydalanacağını söyleyen Yeghiazaryan, "Ermeniler ve Türklerin geçmişine baktığımızda 500-600 yıldır kültürümüz iç içe geçti. Bugün bunu pozitif şekilde kullanmalıyız" dedi.
TİCARET YAKINLAŞTIRIR
Kentin tarihi berber salonunda çalışan Norik Tonoyan ise geçmişte acılar yaşansa da böyle devam etmenin yanlış olduğunu belirterek, "İki taraf için de zararlı şeyler olmuştur. Böyle devam etmek yanlıştır. Asırlarca düşman kalmamak gerekiyor. Ticaret halkları yakınlaştırır ve huzur getirir" dedi. Tonoyan, demir yolu sınır kapısının açılmasıyla kente gelecek turistler için Gümrü'de görülecek çok şey olduğunu dile getirdi. Apin Çahoyan da "Aynı duvarı paylaşan iki komşu düşmanlık yapamaz" diye konuştu.
İKİ SINIR KAPISI YER ALIYOR
İki ülke arasında bulunan 325 kilometrelik sınırda biri demir yolu biri kara yoluyla olmak üzere iki sınır kapısı yer alıyor. Gümrü kentini Türkiye'ye Akyaka Demiryolu Sınır Kapısı bağlarken, Iğdır'da da Alican Karayolu Sınır Kapısı bulunuyor. İki sınır da 1993'te Ermenistan'ın Karabağ'ı işgal etmesiyle kapatılsa da 2009'da yeniden açılmaları gündeme geldi. Hatta demir ve karayolu yenilendi.