2022 Engelli evde bakım aylığı ne kadar oldu? Engelli evde bakım maaşı zam oranı nedir, kaç TL oldu?

Asgari ücrete yapılan zam engelli maaşı ve evde bakım maaşı alan vatandaşların zam oranlarında büyük etkisi oldu. Söz konusu yapılan zam oranları ile birlikte birçok kalemde değişiklik yaşandı. Peki Engelli aylığı ne kadar oldu? 2022 engelli evde bakım maaşı zam oranı nedir, kaç TL oldu?

Engelli maaşı 2022 yılında geçerli olacak asgari ücrete yapılan zam ile birlikte belli oldu. 2022 yılında geçerli olacak engelli ve evde bakım maaş zamları belli oldu. Müjdeli haberi Başkan Recep Tayyip Erdoğan verdi. Nihai karar sonrası internet aramalarında "Engelli aylığı ne kadar oldu? 2022 engelli evde bakım maaşı zam oranı nedir, kaç TL oldu?" sorularına yanıt arayanlar için detayları bu haberimizde derledik.

2022 ENGELLİ AYLIĞI VE EVDE BAKIM MAAŞI NE KADAR OLDU?

2021'de engelli aylığı 1.035,63 liraya yükselmişti.

2022'de ise 1552 lira olacak.

Bakım maaşı ise 1798'den 2706'ya yükseldi.

KİMLER BAKIM MAAŞI ALABİLİYOR?

Devlet, yaşlılara, engellilere, hastalara yönelik özel yardımlarda bulunuyor. Yardımlar da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı aracılığı ile yürütülüyor. Geliri olmayıp da 65 yaşını doldurmuş olanlardan engellilere, engelli yakını olanlardan evde bakıma kadar birçok kişiye destek veriliyor.

Yüzde 50'den daha düşük engelli olanlara ise evde bakım maaşı ödenmiyor. Bu yardımdan hane içindeki kişi başına düşen ortalama aylık geliri, asgari ücretin aylık net tutarının üçte ikisinden daha az olan kişiler yararlanabiliyor.

KİMLER ENGELLİ MAAŞI ALABİLİR?

– Evde hastası ve ağır engelli raporu olanlar,

– Başkasının bakımı ve yardımı olmadan hayatını idame ettiremeyenler,

– Tek başına beslenme, giyinme, tuvalet gibi hayati ihtiyaçları gideremeyen hastalara bakanlar maaş alabilmektedir.

ENGELLİLER NASIL EMEKLİ OLUR?

Malulen emekli olabilmek için gerekli ilk ve en önemli şart, çalışma gücünde en az yüzde 60 kayıp olduğuna dair sağlık kurulu raporudur. Bu raporun alınabilmesi için kişilerin ilk olarak bulundukları il veya ilçedeki SGK merkezlerine başvurmaları ve yetkili hastanelere sevk edilmeleri gerekir. Aksi takdirde bu durumdan faydalanamazlar.

Malullük aylığı alabilmek açısından ikinci şart, kişinin malullük için gerekli sağlık kurulu raporunu almak üzere SGK'ya başvurduğu tarihte en az 1.800 gün ödenmiş priminin olmasıdır. Yani, malullük aylığı talep eden kişilerin SGK'ya başvurdukları tarihte en az 5 yıl prim ödemiş olmaları gerekmektedir. Söz konusu kadar prime sahip olmayan kişiler bu haktan yararlanamazlar.

Normal emeklilerde bulunan yaş şartı engelli kişilerde aranmamaktadır. Sağlık Raporu oranınıza göre Engelli dereceleri;

% 80 ve üzeri 1. Derece,

% 60-79 arası 2. Derece,

% 40-59 arası 3. Derece.

Emekli olabilmek için Sağlık Kurulu tarafından verilen raporda Engelli oranı en az %40 olmalıdır. Sağlık raporunun yüzdesine göre Emeklilik şartlarında farklılıklar göstermektedir.