En şişman Türkler!

İşte Türkiye'nin obezite haritası! Adana birinci, Erzurum sonuncu. Prof. Dr. Fırat Bayraktar, 2016 verilerine göre erişkinlerde kilo fazlalığı oranının yüzde 40'a ulaştığını belirterek, “Şişmanlık alanında Avrupa'da birinciyiz. Türkiye'de en fazla obezite Adana'da, en az Erzurum'da görülüyor” dedi.

AA

Obeziteye farkındalık oluşturmak ve bununla mücadeleye dikkati çekmek için 4 Mart, 'Dünya Obezite Günü' olarak kabul edildi. Bu kapsamda İzmir'de Türkiye Obezite Araştırma Derneği (TOAD) tarafından 11'inci Ulusal Obezite Kongresi düzenlendi. Ulusal Obezite Kongresi Başkanı Prof. Dr. Hasan İlkova, obezite sıklığıyla ilgili yıllar içinde görülen artış verilerinin tahminlerden yüksek çıktığını belirtti. İlkova, "Obezite bir zamanlar yüksek gelir grubunun sorunları arasında gösterilirken, bugün artık orta ve düşük gelir grupları arasında artıyor. Obezite genel olarak bir sağlık sorunu olarak tanımlanıyor olsa da günümüzde artık bunun iyileştirilmesi mümkün olmayan, ancak önlenebilir, yönetilebilir bir hastalık olduğu kabul ediliyor" dedi.

10 KİŞİDEN 4'Ü FAZLA KİLOLU

Obezitenin önemli bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Fırat Bayraktar ise şunları söyledi: "Yaklaşık 45-50 yıl öncesinde obezite, dünya için çok önemli bir sorun değildi. Günümüzde, 2016 verilerine bakıldığında erişkinlerde kilo fazlalığı %40'a ulaştı. Her 10 kişiden 4'ünde fazla kilo söz konusu. Obezite bireylerin yüzdesi dünyada %13. Şişmanlık alanında Avrupa'nın ilk sırasındayız. Bu durum sağlıkta sonuncu olmak gibi. Türkiye'de ise en fazla obez sıklığı olan şehir Adana, en az olan şehir ise Erzurum."

HER 5 KİŞİDEN BİRİ 2025 YILINA KADAR OBEZ OLACAK

World Obesity Day internet sitesi verilerine göre, dünya genelinde yaklaşık 800 milyon kişi diyabet, kalp hastalıkları, kanser gibi pek çok sağlık sorununa davetiye çıkaran obeziteyle yaşıyor.

World Obesity Federation'ın yayımladığı raporda 2025'e kadar, küresel obezite oranının erkeklerde yüzde 18'e, kadınlarda yüzde 21'e yükseleceği tahmin ediliyor. Rapora göre ABD, Çin, Brezilya, Hindistan ve Rusya'da görülen obezite vakaları, dünyadaki tüm vakaların yaklaşık üçte birini oluşturuyor. Geçmiş yıllarda sadece yüksek gelirli ülkelerde rastlanan bir sağlık sorunu olan obezite, günümüzde düşük ve orta gelirli ülkelerde de artıyor. DSÖ Afrika Bölge Direktörü Dr. Matshidiso Moeti, önlem alınmaması durumunda 2023'te her 10 çocuk ya da gençten birinin ve her 5 yetişkinden birinin obez olacağını tahmin ettikleri bilgisini paylaşarak, "Afrika giderek artan obezite ve kilo alma sorunu ile karşı karşıya" dedi.