En büyük GES gün sayıyor

Avrupa'nın en büyük GES'i aralıkta tamam. 2 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak olan Konya'daki GES aralıkta devreye giriyor. Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu “Şimdi hedefimiz %65'in üzerinde yerlilikle rüzgar türbinlerini üretmek” dedi.

Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, enerjiden İGA İstanbul Havalimanı'nda şirketin yeni ortaklık yapısına kadar holdingin son yatırımlarına ilişkin açıklamalar yaptı. Kalyoncu, Konya Karapınar'da hayata geçirdikleri güneş enerjisi santralinin (GES) aralık ayında tamamının biteceğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

AVRUPA'NIN DEVİ

"Yıllık 2 milyon kişinin elektriğini karşılayacak. Yani tek bir santralden Konya'nın elektriği karşılanmış olacak. Bu santralimiz dünyanın en büyük üç santralinden biri, bugün ulaşmış olduğu 700 MW kapasite ile zaten Avrupa'nın en büyüğü oldu." Kalyoncu, santrali şu anda çöl haline gelen ve hiçbir işe yaramayan 20 milyon metrekarelik alana, 2 bin 600 futbol sahası büyüklüğündeki bölgeye kurduklarını, 3,5 milyon adet panel kullanılacağını kaydederek, yılda 2 milyon ton karbon salımının önüne geçileceğini bildirdi. Güneş teknolojilerinin en önemli iş olduğunu, dünyanın geleceğinin de burada olduğuna inanarak Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası'nı Ankara'da kurduklarını da hatırlatan Cemal Kalyoncu "1.250 megavat kapasiteye çıkardık. Tam kapasite çalışıyor. Dünyanın en iyi panellerini yüksek teknolojiyle üretiyor. Yüzde 85 yerlilikle güneş enerjisi panelleri üretiyoruz. Fabrika ile enerji santralimizi bir arada düşündüğümüzde ülkemizden dışarıya 600 milyon dolar daha döviz gitmeyecek" değerlendirmesinde bulundu.

RÜZGARA DA YATIRIM

Cemal Kalyoncu, "Rüzgar enerjisinden nasıl yararlanacağımıza ilişkin çalışmalarımız var. 1000 megavatlık santral projemizde çalışmalarımız devam ediyor. Ona da gelecek yıl başlamayı planlıyoruz" ifadesini kullandı. Kalyoncu, şu anda Silivri'de denizin altına doğalgaz depolama tesisi yaptıklarını kaydederek, 2 bin metre derinlikte depolar yaptıklarını, yazın fiyatlar düşükken alınacak doğalgazın kışın daha ekonomik olarak halka sunulabileceğini, yaptıkları işlerin topluma ve ekonomiye ne kadar katkı sağladığını vurguladı. Üç kıtada hem havalimanı yapım ve işletme noktasında hem de yenilenebilir enerji noktasında önemli çalışmalarının bulunduğunu aktaran Kalyoncu, somut gelişmeler oldukça gerekli paylaşımları yapacaklarını anlattı.

GIDAYA DA GİRMEYİ PLANLIYOR

Cemal Kalyoncu, vakti olması durumunda gıda sektörüne girmeyi düşündüğünü belirterek, "Yani organik ve verimli gıda, dikey üretim noktasında düşüncelerim var. Belki öyle bir ciddi bir proje yapabilirim" ifadelerini kullandı.

YURTDIŞINDAN LNG VE GES'TE İŞBİRLİĞİ TEKLİFİ

Cemal Kalyoncu, Türkiye'de bir ilk olarak LNG'yi doğalgaza çeviren mobil LNG terminalini Aliağa'ya kurduklarını belirterek şunları söyledi: "Özellikle son iki aydır, Rusya-Ukrayna Savaşı'ndan sonra doğalgaz altyapısı ve güneş enerjisinin ne kadar önemli olduğunu gördük. Almanya'dan, Polonya'dan her hafta yetkililer geliyor. 'Gelin LNG işini güneş enerjisini yapın' diyorlar. ABD'den, Afrika'dan, Avrupa'dan gelen çok yetkili var."

YERLİ RÜZGAR TÜRBİNLERİ DE ÜRETECEK

Kalyoncu yaklaşık 400 megavatlık HES'lerinin bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Güneş enerjisi panellerini yüzde 85 yerlilikle Türkiye'de üretiyoruz. Yeni bir şey yapacağız. Bu sürpriz olacak. Şu anda hedefimiz rüzgar türbinlerini Türkiye'de üretmek. Yüzde 65'in üzerinde yerlilikle rüzgâr türbinlerinin ülkemizde üretilmesini hedefliyoruz."

DÜNYADA HERKES İGA'DAN BAHSEDİYOR

Cemal Kalyoncu, İstanbul Havalimanı'nda 10 milyar 250 milyon euroluk yatırımın 8 milyar eurosunu kredi ve öz kaynaklarıyla yaptıklarını belirterek, kalan kısmın ihtiyaç oldukça hayata geçirileceğini söyledi. Kalyoncu "Hindistan'da karşılaştığım adam da, Amerika'da ve Afrika'da konuştuğum da İGA'dan bahsediyor. 'İstanbul'a gittik orada çok farklı bir havaalanı gördük' diyorlar" dedi.

İGA'YA VE GÜNEŞ YATIRIMINA ÇOK TALİPLİ VAR

Kalyoncu, İGA hamlelerinin yurtdışında nasıl yankı bulduğuna ilişkin, "İGA'ya ve güneş enerjisi yatırımlarımıza ABD'den Çin'e, Avrupa'dan Ortadoğu'ya kadar çok talipli var. Belirli bir noktaya geldiğimiz firmalar da var. Nihai noktaya gelince açıklayacağız" diye konuştu. Kalyoncu, "Yenilenebilir enerji ve havaalanları noktasında üç kıtada çok farklı çalışmalarımız olacak" ifadelerini kullandı.