Emine Erdoğan'dan ‘sıfır atık' mesajı! ''Söyleye söyleye bu işi başaracağız''

Emine Erdoğan, üniversitelerin iklim elçileriyle buluştu. Çöplerin ayrıştırılmadan geri dönüşüme atıldığını belirten Erdoğan, “Söyleye söyleye bu işi başaracağız” dedi.

Emine Erdoğan'ın öncülüğünde hazırlanan ve 28 çevre gönüllüsünün hikayelerinin yer aldığı "Dünya Ortak Evimiz" kitabının tanıtım programı, önceki gün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Devlet Konukevi bahçesinde yapıldı. Program kapsamında iklim elçileriyle görüşen Emine Erdoğan ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, öğrencilerin tek tek proje ve taleplerini dinledi. İklim elçileri, atık yağların bioyakıta çevrilmesi, üniversitelere atıkları hayvan mamasına dönüştüren makine alınması, sıfıra yakın enerjili binalarla ilgili öneri ve isteklerini iletti. Trakya Üniversitesi iklim elçisi Başak Gençler, üniversitesinde geri dönüşüm kutularını yaygınlaştırmaya çalıştıklarını ancak atıkların tamamının aynı yere boşaltıldığını gördüklerini dile getirdi. Emine Erdoğan da "Ben de yıllardır çok mustaribim. İnşallah söyleye söyleye bu işi başaracağız. Alınıyor bütün atıklar götürülüyor ama aynı yere boşaltılıyor. O zaman evdeki neden ayrıştırılsın, daha kolay değerlendirmesi için ayrıştırıyoruz ve tavsiye ediyoruz" dedi. Erdoğan, bu işin belediyelerle çözülebileceğine işaret ederek Bakan Kurum'dan yeniden bir toplantı yapılmasını istedi.

KOMPOST ÇOK ÖNEMLİ

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi iklim elçisi İrem Ayranpınar üniversite yerleşkesindeki atıkları değerlendirip kompost elde etmeye başladıklarını anlattı. Erdoğan, kompostun hem kimyasal gübreden kurtaracağını hem de israfı önleyeceğini belirtti.

81 İLDE TOHUM TOPU İSTEĞİ

Bursa Uludağ Üniversitesi iklim elçisi Semanur Öztürk iki ay önce "daha çok yeşil" olması amacıyla tohum topu yaptıklarını, bunu 81 ilde 209 üniversitenin iklim elçileriyle eşzamanlı yapmak istediğini söyledi. Emine Erdoğan "Biz de yapalım" ifadesini kullandı.