Emeklilikte son 1200 gün kuralı maaşta etkili oluyor! Bunu yapan daha yüksek maaş alacak!

Emeklilikte son 1200 gün kuralı maaşta etkili oluyor. Bunu yapan daha yüksek maaş alacak. Gelecekte aylık bağlandığında yüksek maaş alınması tüm çalışanların en büyük hayali. Bağ-Kur'lu olanlar için son 1261 gün büyük önem teşkil ediyor. Emeklilikte son 7 yıl kuralı statüyü değiştirecek. Bilindiği üzere maaşın miktarı için son bin 261 gün büyük önem teşkil ediyor. Tüm işçiler bu bağlamda son çalışma hayatının son üç buçuk ve yedi yılı hakkında bilgi almak istiyor. Eğer Bağ-Kur'luysanız bu kurala mutlaka bir göz atmanız gerekiyor.

Her yıl milyonlarca vatandaş şartlarını tamamlayıp dilekçesini Sosyal Güvenlik Kurumu'na teslim ederek maaşına kavuşuyor. SGK'dan emekli olmak Bağ-Kur'a göre daha büyük avantaj sağlıyor. Bu kapsamda Emeklilik için son 7 yıl kuralı maaş için büyük önem taşıyor. Bağ-Kur'a göre SSK'dan emekli olanlar yüzde 15-16 oranında daha fazla aylık alabiliyor. Bağ-Kur'dan primi olan vatandaşlar yüksek maaş konusuyla ilgili detayları öğrenmek istiyor. Son 1261 gün kendi iş yeriniz dışında başka bir yerde çalışmanız durumunda bu sigortaya etki ediyor.

HİZMET BİRLEŞTİRMESİ YAPILMALI

Hizmet birleştirme işlemi farklı sigorta kollarında çalışanların toplam çalışma sürelerinin birleştirilmesine deniyor. SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı hizmetlerinin birleştirilme talebi e-devlet üzerinden yapılabilir. Başvuru sonrası hizmet süreleri, nerede hizmet verdikleri incelenerek SGK ile yapılan yazışmalar sonucunda hizmetler birleştirilir. Kamu çalışanları da memuriyet hizmetine başlamadan önce çalıştığı süredeki hizmetleri ekletmek için hizmet dökümü alarak başvurabilir.

NASIL HESAPLANIYOR?

Bağ-Kur'a nazaran daha çok maaş alma imkânınız oluyor. Prim şartı da düşüyor. 7 ve 3.5 sene kavramları takvim yılını değil, prim ödenen gün sayılarını ifade ediyor. Yani emeklilik kurumu olarak bakılacak son 7 senenin, geriye doğru takvim olarak değil, sigortalı geçen 7 sene olarak anlaşılması gerekiyor. Eşitlik durumunda son kurum belirleyici oluyor.

1 Ekim 2008'den sonra sigortalı olanların da tüm çalışma hayatına bakılıyor ve hangi kurumdan daha çok prim ödenmişse, orası emekliliği belirliyor.

ERKEN EMEKLİ OLMAK MÜMKÜN MÜ?

Emekliliği erkene çekmeye yönelik bir uygulama olmasa da istisnai bir durumda emeklilik öne çekilebilir. Bağ-Kur'lu olan kadınlar emekli olmak için 7200, erkekler de 9000 gün prim ödemek durumunda olup, SSK'da ise kadınlar için bu süre 5000 erkekler için de 5975 gündür. 2008 yılında yapılan düzenlemeyle 7 yıl kuralı kaldırıldı. Kişiler primlerini Bağ-Kur'dan SGK'ya aktarabilecek koşulları sağlaması halinde gün farkından yararlanarak erken emekli olabilir.

KİMLER YARARLANABİLİYOR?

Çalışırken SGK'ya prim ödeyenler, Emekli Sandığı'na bağlı olanlar, SGK Kanunu 506. numaralı maddeye göre kurulan emekli sandıklarına bağlı olanlar, Bağ-Kur'lu esnaf, sanatçı, bağımsız çalışanlar yararlanabilir.

Özellikle kamu çalışanlarının emekli aylıklarını olumsuz etkilememesi için hizmet birleştirme işlemini ertelememesi gerekir. Sağlık koşulları ya da teknik şartlar kişilerin başvuru yapmasına engel oluyorsa yasal varisler de başvuru işlemini gerçekleştirebilir. Vefat durumunda hak sahipleri de birleştirme talep edebilir. Birleştirme sırasında ortaya çıkan borçların kapatılması gerekiyor.

14 günlük paranız peşin yatacak! Yıllık izin öncesi çalışana en az 1.984 TL nakit avans müjdesi!

4500-7000 gün sigortası olanlara müjde! SGK otomatik ödüyor! Dilekçeyi teslim edip paranızı hemen alabilirsiniz!

Kadınlara 20, erkeklere 25 yılda emeklilik müjdesi! EYT için harekete geçildi! Düğmeye basılıyor...

Yüzde 35,6 zam ile tabloya bakan maaşını öğreniyor! 13.4 milyon emeklinin maaşı işte böyle yükselecek!