Elde kalan 5 milyon ayakkabı iç pazara

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle, Türkiye'nin bu ülkelere yönelik ihracatta yaşadığı kayıplardan ayakkabı sektörü de nasibini aldı. Sektör temsilcilerinin verdiği bilgiye göre, iptal ve ertelemelerle ihracatçının elinde 5 milyon çift ayakkabı kaldı.

Rusya-Ukrayna savaşı sonrası iptal ve ertelemelerle karşılaşan ayakkabı ihracatçısının elinde 5 milyon çift ayakkabı kaldı. İhracatçılar, Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği'nin (TASD) öncülüğünde kriz masası kurarak bu ayakkabıları iç pazarda satmak için harekete geçti. TASD Başkanı Berke İçten, Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaş ortamı nedeniyle bu ülkeler için üretilmiş ama ihracatı yapılamamış stok ürünlerin değerlendirilmesi için yeni pazar yerleri ve e-ticaret siteleri ile görüşmeler yapıldığını söyledi. Berke İçten, iç piyasada satış hareketliliği yakalamayı hedeflediklerini belirtti.

19 MİLYON DOLAR İHRACAT

Belirlemelere göre 200- 250 ihracatçı firmanın elinde 4,5-5 milyon çift ayakkabının kaldığını kaydeden İçten, "Bu ayakkabılar katma değerli ürünlerdir. Çift başına değer 25-30 dolar civarındadır. Savaşın başlamasından itibaren bu mallar üreticinin elinde kaldı. Sermaye ihtiyacının bu kadar yoğun olduğu bir dönemde bu ürünlerin nakde çevrilmesi için çalışma başlattık. Kalan ürünleri iç piyasada satışa sunacağız" dedi.

Berke İçten, 2022 yılı Ocak-Şubat döneminde Türkiye tarafından en çok ayakkabı ve aksamları ihracatı yapılan ilk 10 ülke sıralamasında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22,9 oranında artış kaydedilen Rusya'nın lider konumunda olduğunu belirterek bu ülkeye yapılan ihracatın 18,7 milyon dolar olduğunu söyledi. TASD Başkanı Berke İçten ayakkabıda ikinci pazarın ise 16 milyon dolarla Almanya olduğunu sözlerine ekledi.

RUSYA BORCUNU RUBLE İLE ÖDEYECEK

Rusya, yaptırımlar nedeniyle dış borcunu dövizle ödeyemezse rub-le ile ödeme yapacak. Rusya Maliye Bakanlığı"Eğer yabancı bankalar dövizle ödeme gerçekleştirmezse, Rusya da ödemeyi ruble'yle yapar" açıklaması yaptı.

EMTİA FİYATLARI ZİRVEDEN DÖNDÜ

Piyasalarda geçen haftaki sert dalgalanma Rusya ve Ukrayna'nın dün bir kez daha masaya oturmasıyla emtia fiyatları tarihi zirveden dönüş yaptı. Avrupa'da doğalgaz fiyatları yüzde 12 düşüşle 115 euroya geriledi. Petrol fiyatları da yüzde 4.7 düştü. Düşüşte Çin'deki Kovid-19 vaka sayılarındaki artışın da etkisi oldu. İç piyasada ise borsa % 1.7 değer kazanırken çeyrek altın yüzde 2.8 düştü. Piyasalar bu hafta merkez bankalarının faiz kararlarını da izleyecek.

E-TİCARET DURDU

Savaş Türkiye'de sadece ihracatı değil e-ihracatı da vurdu. TOBB E-ticaret Meclis Üyesi, Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli, "Rusya pazarı e-ihracatta Türkiye'nin üç ana pazarından biriydi. Şimdi bu pazarı kaybettik. Ukrayna ve Rusya'ya trafik tamamen bitti. E-ihracat yapan bazı firmaların stoklarını kısa sürede Avrupa'ya kaydırdığını ifade eden Çiğdemli, "Savaş başladıktan sonra e-ihracatta Avrupa ciroları artmaya başladı. Sektör yeni pazar arayışında. Körfez'e yapılan e-ihracat rakamlarında da artış başladı" diye konuştu. Çiğdemli, Rusya ve Ukrayna ile çalışan e-ihracat sitelerinin, Türki devletler, Avrupa ve Körfez ülkelerine yönelebileceğini ifade etti.