Ehliyet sınav tarihleri ne zaman, sonuçlar nereden öğrenilir? 2022 Ehliyet sınavları ne zaman ve nasıl yapılacak?

Ehliyet almak, sınavı geçmek için düzenlenen yeni kurallar 2018 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi. Sürücü adayların yeni kurallar çerçevesinde her yıl belli tarihlerde girmiş oldukları elektronik sınavlar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenmektedir. Peki Ehliyet sınavları ne zaman ve nasıl yapılacak, sınav tarihleri ne zaman, sonuçlar nereden öğrenilir?

Türkiye'de her yıl bir milyondan fazla insan ehliyet alıyor ve bu eğilimin yeni yılda, 2022'de önemli ölçüde değişmesi pek olası değil. Hak edinme süreci kolay olarak adlandırılamaz: adayın gerekli sertifikaları toplaması, doktorları ziyaret etmesi, bir sürücü okulunda okuması ve sonunda en zor kısmı - direksiyon sınavından geçmeyi başarmış olması gerekir. Peki Ehliyet sınavları ne zaman ve nasıl yapılacak, sınav tarihleri ne zaman, sonuçlar nereden nasıl öğrenilir?

EHLİYET SONUÇLARI NEREDEN ÖĞRENİLİR?

Ehliyet sonuçları Milli Eğitim Bakanığı'nın e sınav sonuç ekranı üzerinden açıklanıyor. Sonuçlar aday T.C. numarası ve güvenlik kodunun girilmesi ile görüntülenebiliyor. Sorgulama e-devlet üzerinden https://www.turkiye.gov.tr/meb-sinav-sonuc-sorgulama adresinden de sorgulanabiliyor.

2022 EHLİYET SINAVI NE ZAMAN?

Ehliyet sınavları, Her ayın 1'i ile 10'u arası ehliyet başvuruları alınır. Sürücü adayı, kursun yaptığı eğitim planı doğrultusunda teorik eğitimi alır. Teorik sınav tarihi belirlenirken e-sınav merkezlerindeki yoğunluk durumuna göre en yakın tarihe randevu verilir.

EHLİYET SINAVI NASIL YAPILIYOR?

Öncelikle 2018 yılından itibaren ehliyet yazılı sınavı elektronik ortamda e-sınav olarak yapılıyor. Önceki yıllarda belirlenen tarihlerde yine belirlenen okullarda kağıt kalem ile yapılan bir sınavdı. E-sınava geçilmesiyle birlikte, hem gereksiz kağıt israfının önüne geçerken hem de daha kısa sürede sonuçlar öğrenilebiliyor

İlk olarak ehliyet almak isteyen kişilerin bir sürücü kursuna kayıt olması ve derslere katılımı zorunlu tutuluyor. Burada teorik ve pratik direksiyon dersleri aldıktan sonra sınava başvuru yaptığı bölgede e-sınava, sonrasında da en yakın tarihte direksiyon sınavına girilebiliyor. Ayrıca belirtmemiz gerekir ki, teorik sınavı geçemeyen adaylar direksiyon sınavına da giremiyor.

Sınavlara girmeden önce her iki sınav için ehliyet sınav harcı ödenmesi gerektiğini de belirtelim.

2022 EHLİYET SINAVI TARİHLERİ

Teorik sınav da denilen e-sınav, hem hafta içi hem hafta sonu yapılıyor. Direksiyon sınavı ise sadece hafta sonları yapılıyor. Sınav başvuruları da, her ayın 1'i ile 10'u arasında alınıyor. E-sınav tarihi belirlenirken, sınav merkezindeki yoğunluk göz önünde bulunduruluyor. Direksiyon sınavı tarihi de, MEB tarafından duyuruluyor. Sonuç olarak, 2022 ehliyet sınavı tarihleri, ayın ilk 10 günü içerisinde başvuru yaptıktan sonra belirlenecektir

EHLİYET SINAVINDA KAÇ SORU SORULUYOR?

E-sınavda soru sayısı 50 adet olarak veriliyor. Bu sorulardan en az 35 tanesini doğru cevaplayan adaylar, başarılı sayılarak direksiyon sınavına girmeye hak kazanıyorlar. Aynı zamanda, yanlış doğruyu götürür kuralı bu sınavda uygulanmıyor. Ehliyet sınavı kaç dakika diye merak edenler için, sınav süresi 45 dakika olarak veriliyor.

EHLİYET SINAV ÜCRETLERİ NE KADAR?

Sınav harcını her iki sınav için ayrı ayrı ödüyorsunuz. Buna göre, teorik sınav ücreti için 130 TL ödüyorsunuz. Direksiyon sınavı ücreti ise, 160 TL iken sürücü adayları eğer sınavları geçemezse sınava tekrar girebilmek için yeniden ücret ödemeleri gerekiyor.

E-SINAV YA DA DİREKSİYON SINAVINDA KALINIRSA NE OLUR?

Sınavlarda başarısız olunduğu durumda, her ikisi için de kişilere 4 kez hak veriliyor. Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi başvuru ücretlerinin tekrar yatırılması gerekiyor.

DİREKSİYON SINAVI SONUCU NE ZAMAN BELLİ OLUYOR?

Önceki senelerde direksiyon sınavı sonuçları manuel olarak kağıtlara doldurulup, akşam sürücü kursuna iletiyor ve sonuçların açıklanması da zaman alıyordu. Ancak son düzenlemelerle birlikte artık sınav anında tabletlere puanlar girilerek kısa bir süre içerisinde adaylarla sonuçlar paylaşılıyor.

SINAVLARDA BAŞARILI OLUNDUĞU TAKDİRDE EHLİYET NE ZAMAN ALINIR?

Her iki sınavdan da başarı ile geçildiğinde, kayıtlı olunan sürücü kursunun hazırladığı ve MEB onaylı ehliyet sertifikası alınıyor. Sonrasında trafik tescil birimlerinden randevu alarak, ehliyetinizi alabiliyorsunuz. Bu işlemlerden sonra ehliyet belgesi, adresinize 1 – 2 hafta içerisinde gönderilecektir.

EHLİYET SINAVI İÇİN GEREKLİ BELGELER

Ehliyet sınavları için en önemli konulardan biri de sürücü kurslarına ibraz edilmesi gereken bazı belgeler. Bunları şöyle sıralayabiliriz;

T.C. kimlik fotokopisi ve aslı

Son 6 ay içinde çekilen 4 adet biyometrik fotoğraf

Diploma ya da diploma yerine geçecek belgenin aslı ve fotokopisi

"Sürücü Olur" onayının bulunduğu bir sağlık raporu

Sabıka kaydı

EHLİYET SINAVINDA NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ?

Ehliyet sınavlarından ilki, elektronik sınav. Bunun için basit gibi gözüken ancak heyecanla unutulabilen detaylar var. Bu nedenle ehliyet sınavında dikkat edilmesi gereken noktaları sizin için sıraladık;

Nüfus cüzdanı ve sınava giriş belgenizi unutmayın.

Sınav saatinden en az 15 dakika önce sınava gireceğiniz merkezde olun.

Sınava gireceğiniz e-sınav merkezi belli olunca, bizzat giderek sınav yerini öğrenmenizi tavsiye ediyoruz.

Sınav alanlarına elektronik cihaz sokulmasına izin verilmiyor. Dolayısıyla sorun yaşamamak adına bunların da yanınızda olmamasında fayda var.

Kaçıncı sınav hakkını kullandığınızı da cevap kağıdına mutlaka işaretlemelisiniz.

Eğer yanınıza hesap makinesi, karalama kağıdı, sözlük gibi eşyalar varsa bunları da salon başkanına bırakmalısınız.