‘EFES Tatbikatı'nda ilk kez görücüye çıktılar

EFES-2022 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Arazi Tatbikatı kapsamında açılan sergide, 43 Türk savunma sanayii şirketi teknolojilerini görücüye çıkardı. Sergide, SİHA'lardan mühimmatlara kadar birçok yerli sistem tanıtılıyor.

İzmir'in Seferihisar İlçesi'nde devam eden EFES-2022 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Arazi Tatbikatı'nda ilk defa kullanılacak silah ve savunma sistemlerinin de bulunduğu teknolojiler açılan sergiyle tanıtılıyor. 43 Türk savunma sanayii şirketinin teknolojilerini görücüye çıkardığı sergide ilk kez tanıtılan sistemlerle tatbikatın fiili atışlı bölümünde kullanılacak bazı ürün ve sistemler de sergileniyor. Sergi, SİHA'lardan helikopterlere, savaş gemilerinden mühimmatlara, elektronik harp sistemlerinden radar sistemlerine kadar birçok sistemi geliştiren, üreten ve güvenlik güçlerinin hizmetine sunan Türk savunma sanayiinin kabiliyetlerinin katılımcı ülkelerce sahada görülmesine olanak sağlıyor.

SİSTEMLER İNCELENDİ

Bu yılki tatbikatta kullanılacak araç ve silah sistemleri arasında yer alan ve TÜBİTAK desteğiyle Lentatek tarafından geliştirilen kamikaze insansız hava aracı Kargı da sergide ilk kez görücüye çıktı. Düzenlenen sergide yakın zamanda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterine giren ve 3 ülkeyle ihracat sözleşmesi imzalanan Akıncı TİHA, Barış Pınar Harekatı'nda da kullanılan 800 metre menzilli, ayarlanabilen tetik hassasiyetli KNT-76 keskin nişancı tüfeği, VİHA (vurucu insansız hava aracı) ve Kaideye Monteli Cirit Silah Sistemi yerli ve yabancı ilgililer tarafından incelendi.

37 ÜLKEDEN KATILIM

Kirpi-2, Kobra-2 ve Vuran taktik tekerlekli zırhlı aracı, Kirpi-2 patlayıcı madde ve şüpheli cisim imha aracı, 106 mm'lik havan ile aydınlatma mühimmatı kullanarak atış icrası, Proton Elic tünel tespit cihazı ve PARS OMTAS kuleli tekerlekli aracıyla 35 mm'lik modernize çekili top (hava savunma sistemi) gibi ürünler de serginin öne çıkan teknolojileri arasında yer aldı. Doğanbey Tatbikat Bölgesi'nde 20 Mayıs-9 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen tatbikata 13'ü fiili birlikle olmak üzere 37 ülkeden binden fazla müttefik personel ve toplam 10 binden fazla personel katılıyor.

İHA ANKA'YA YENİ YERLİ MÜHİMMAT

TUSAŞ'ın bir süredir üzerinde çalıştığı süpersonik insansız hava aracı da ilk kez EFES-2022'de vitrine çıktı. TUSAŞ İHA Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Ömer Yıldız, bugüne kadar envantere 36 Anka teslim ettiklerini ve 120 bin saatin üzerinde uçuş gerçekleştirdiklerini söyledi. Anka'nın bugüne kadar mini akıllı mühimmatlar MAM-L ve MAM-C ile görev yaptığına işaret eden Yıldız, "Yeni bir mühimmatımız daha var. TÜBİTAK SAGE'nin geliştirdiği Kuzgun diğerlerinden daha ağır, 100 kilogram kadar. 60 ila 90 kilogram kadar bir harp başlığı taşıyabiliyor. Çok daha uzun mesafelere gidebilen bir mühimmat. Bu ay entegrasyonunu tamamlamış olacağız" ifadelerini kullandı.

YAKIT PİLİYLE UÇUŞA GEÇTİ

Türk savunma sanayii bünyesinde geliştirilen İHA'lara 'yakıt pilli' yeni bir ürün ekleniyor. Bu kapsamda Lentatek, yakıt pilli sabit kanat İHA'yı tanıttı. Lentatek Genel Müdürü Öner Tekin, şu bilgileri paylaştı: "Elektrikli olan bu İHA'yı yakıt piliyle çalışır hale çevirdik. Gelecekte bu enerji kullanılmak zorunda. Bu teknolojiyi geliştirerek büyük İHA'larda da kullanılabilir hale getirmeyi hedefliyoruz."