Adım adım büyük finale yaklaşan MasterChef Türkiye'de ceket savaşları başladı. Dün akşam ilk ceketi alan isim Metin oldu. Geriye kalan 4 yarışmacıdan 3'ü de ceketin sahibi olacak ve finale adını yazdıracak. Bu yarışmacılara yemek yaptıran konuk şef Ebru Baybara Demir oldu. Peki, Ebru Baybara Demir kimdir, nereli? MasterChef Şef Ebru Baybara Demir restoranı nerede?
Ebru Demir, 1976 yılında Mardinli bir ailede Edirne'de dünyaya geldi. 1998'de Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Turizm Rehberlik Bölümü'nden mezun oldu. 1997-1999 yılları arasında Istanbul Rehberler Odası ve Türkiye Turist Rehberleri Birliği'nin Genel Sekreterliği görevini yürüttü. 1999 yılında Mardin'e yerleşti.
Gastronomi alanında Basque Culinary World Prize'da iki yıl dünyanın en iyi 10 şefi arasına giren ilk ve tek Türk şef oldu. Mardin'de Cercis Murat Konağı'nı 21 kadınla beraber açtı. Bu süreçte, projeleriyle ulusal ve uluslararası birçok ödülün sahibi oldu. BM Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) tarafından düzenlenen Dünya Gastronomi Turizm Forum'unda Türkiye'yi temsil etti. İrlanda'da düzenlenen Food on the Edge Zirvesi'nde de hayata geçirdiği projelerin sunumlarıyla sosyal gastronomi alanında Türkiye'yi temsil ediyor.
Ebru Baybara Demir, Topraktan Tabağa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kurucuları arasındadır. "Topraktan Toprağa Biyobozunur Atık Yönetim Projesi"projesini hayata geçirdi. Demir, evli ve üç çocuk annesidir.
Ebru Baybara Demir, kurucuları arasında yer aldığı Topraktan Tabağa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi çatısı altında Mezopotamya'nın en eski buğdaylarından Sorgül Buğdayı'nın çoğaltımı, Şemim Sabunları, El Ele Elden Ele Mağazası ve online satış platformunun yanı sıra kısa süre içerisinde hayata geçecek yeni girişimlerle yerel ürün, yerel mutfak ve yerel insan kaynağını bir araya getiren ideal kooperatif modelinin ulusal ve uluslararası arenada rol model oluşturabilmesi için çalışmalarına devam ediyor. Ebru Baybara Demir en son Diyarbakır'da başlayan ve bugün "Yaşamı İyileştiriyoruz" sloganıyla ülkenin birçok iline yayılan Biyobozunur Atık Yönetim Projesini hayata geçirdi. "Topraktan Toprağa Biyobozunur Atık Yönetim Projesi", pazar yerlerinde ortaya çıkan sebze ve meyveden oluşan biyobozunur gıda atığının komposta dönüştürülüp kullanılmasıyla toprağın iyileştirilmesini, çiftçiye destek olmayı ve sağlıklı gıda üretimine katkı sağlamayı içeren rejeneratif (onarıcı) tarım projesidir. Cercis Murat Konağı'nda hizmet vermektedir.