Yer kabuğunda meydana gelen beklenmedik enerji ve sismik dalgalanmalar sonucunda yeryüzünün sarsılmasına deprem denir. Özellikle şehir yaşamına geçişle beraber daha büyük yıkımlara ve can kayıplarına yol açan depremler öngörülemez ve önlenemez.
Zelzele olarak da bilinen depremler, insanoğlunun mücadele etmekte zorlandığı en büyük doğa felaketlerinden birisidir. Bazen okyanus bölgesine yakın bir noktada gerçekleşen depremler tsunamiye de yol açarak başka bir felakete sebebiyet verebilir.
DÜNYANIN EN BÜYÜK DEPREMİ
Dünyanın en büyük ve şiddetli depremi 1960 yılında Şili'de meydana geldi. Tüm zamanların en büyük depremi olarak bilinen Valdivia depremi 22 Mayıs 1960 tarihinde 9.5 büyüklüğünde gerçekleşti.
Deprem nedir, nasıl ve neden oluşur? Deprem türleri nelerdir?
Depremin merkez üssü başkent Santiago, Şili'nin yaklaşık 700 km güneyindeki Valdivia şehridir. Deprem Büyük Okyanus'ta yayılan tsunamiye sebebiyet vermiştir. 10.000 Kilometre mesafedeki Hilo, Hawaii ve Güney Afrika'nın sahil bölgelerini tahrip eder. Deprem kurbanlarının sayısı 3.000 kişi tahmin edilir.
Fay Hattı Sorgulama & MTA Fay Hattı Sorgulama Nasıl Yapılır?
Toplamda 10 dakika süren deprem tarihin en yıkıcı depremi olarak biliniyor. Valdivia depreminin 2005 yılına kadar gerçekleşen tüm depremlerin %25'ini etkilediği söyleniyor. Şili, bu depremin hasarını maddi ve manevi olarak uzun yıllar boyunca atlatamadı.